Мораторій на експорт лісу буде знято – Микольська

Читать на русском
В якості альтернативи Микольська відзначила розробку законопроекту, в якому встановлюються правові основи обліку та реалізації лісоматеріалів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Наталя Микольська

ЄС незадоволений законом України щодо запровадження мораторію на експорт лісу кругляка, оскільки він порушує Угоду про асоціацію з ЄС, у зв'язку з чим підготовлений новий законопроект, яким встановлюються цивілізовані правила торгівлі лісом.

Про це пише заступник міністра економічного розвитку й торгівлі-торговий представник України Наталія Микольська на своїй сторінці в Facebook за результатами переговорів на першому засіданні комітету асоціації Україна-ЄС.

«Було багато позитиву, але й чіткі сигнали негативу щодо невиконання/порушення Україною (саме Україною, а не урядом) своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію. І один із них – це мораторій на експорт лісу кругляка. Досить чіткий сигнал з боку ЄС!», – написала Микольська.

Вона підкреслила, що МЕРТ було проти цього закону. «Цю позицію підтримав Кабінет міністрів. Ми пропонували шукати альтернативні шляхи підтримки галузі», – пояснила заступник міністра.

В якості альтернативи Микольська запропонувала розробку законопроекту про скасування мораторію на експорт лісу під №4286 «Про внесення змін до закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

Він був розроблений профільними органами та МЕРТ спільно з Better Regulation Delivery Office після консультацій із представниками деревообробної галузі України. Ним встановлюються правові основи обліку та реалізації лісоматеріалів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

«Цей законопроект передбачає запровадження прозорих схем аукціонного продажу лісу кругляка. На перехідний період він передбачає застосування певної спеціальної дворівневої процедури, яка надасть право первинного доступу до сировини українським переробникам, але не заборонятиме експорт», – зазначила Микольська.

ЗВТ з ЄС підтримала Україну на тлі загального падіння експорту – МикольськаПідписання Зони вільної торгівлі з ЄС створило додаткові можливості для українського експорту.

Нагадаємо, що після накладення тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді з 1 листопада минулого року експорт необробленої деревини з України був заборонений. Необроблена деревина з українських лісів доступна лише для тих компаній, що розташовані на території України. Заборону накладено на 10 років.

Як повідомлялося раніше, депутати Київської міської ради також подали на розгляд проект рішення про запровадження в столиці заборони на вирубку лісів терміном на 10 років.

Народний депутат України від фракції «Народного фронту» Павло Дзюблик заявляв, що в Житомирській області пройдуть рейди проти незаконної вирубки лісу, але в підсумку вони так і не відбулися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: