Карабаський конфлікт: причини та можливі наслідки

Читать на русском

Конфлікт у Нагірному Карабасі, що жевріє вже майже 30 років, отримав новий імпульс розвитку в ніч з 1 на 2 квітня цього року. В ході зіткнень азербайджанці встановили контроль над низкою селищ у північно-східному секторі карабаської локації.

Поточний виток ескалації конфлікту цілком відповідає духу часу – суперечливі дані та супутній інформаційний шум не дозволяють створити цілісної картини подій, що відбуваються. Точно можна сказати, що втрати сторін нараховують десятки загиблих і сотні поранених. В силу малої заселеності територій, де ведуться військові дії, втрати серед цивільних осіб мінімальні, але також є.

Відзначимо, що регіон є зоною геополітичних інтересів Росії, Євросоюзу та США. Свій інтерес мають і менші гравці: Туреччина, Іран, Грузія та Азербайджан, до юрисдикції якого, власне, й належить Нагірний Карабах.

Зараз складно сказати, що стало причиною поточного загострення, проте Закавказзя є однією з ключових територій транспортування вуглеводневої сировини на карті світу.
Нагірно карабахський конфлікт розстановка сил і транспортні коридориЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Зараз складно сказати, що стало причиною поточного загострення, проте Закавказзя є однією з ключових територій транспортування вуглеводневої сировини на карті світу.

Так, саме через території Азербайджану й Грузії пролягає низка трубопроводів (так званий «Південний коридор») з транспортування газу та нафти. Ці трубопровідні проекти покликані забезпечити Євросоюз (через територію Туреччини), зокрема південну його частину, сировиною з Каспійського регіону. Зараз поставки здійснюються з азербайджанських родовищ, але в перспективі до нього може приєднатися й Туркменістан. Про цю можливість мріє також Іран, що володіє третім потенціалом за запасами природного газу.

Росія не зацікавлена ​​в розвитку цих проектів, оскільки вони забезпечать зростання конкуренції на європейському ринку вуглеводнів і призведуть до скорочення виручки російських нафтогазових компаній. Якщо добре придивитися, то транспортні коридори лежать у безпосередній близькості від зони конфлікту. Більше того, саме в тій частині регіону, де Азербайджан зміцнив свої позиції.

Таким чином, можна дійти проміжних висновків, що азербайджанська сторона відсунула на кілька кілометрів лінію дотику від трубопровідних об'єктів і зміцнила свої позиції щодо мирного врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

Сторонам невигідно продовжувати конфлікт і допускати його широкомасштабний розвиток, тому поточне загострення, скоріш за все, загасне також раптово, як і розгорілося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: