Експерт пояснив, чому Сакварелідзе не зможе «перезавантажити» ГПУ

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Хто б не став генпрокурором, він все одно перетвориться на Шокіна, тому що річ не в персоналіях, а в системі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, аналізуючи заяву Давида Сакварелідзе про те, що всіх слідчих, які безпосередньо брали участь у справі «діамантових прокурорів», звільняють із ГПУ.

«Проблема в тому що Генпрокуратуру, яка зараз існує, можливо реформувати лише в рамках самої системи. Зраз ГПУ сама себе відновлює, а така реставрація унеможливлює будь-яку якісну реформу. Можна масово звільнити людей та замінити підрозділи, перекласти ухвалення рішень на когось конкретного, хто користується довірою, але система все одно себе не відновить», – пояснює Кулик.

Як наголосив експерт, які б масові звільнення не проводилися, сама система знищить будь-які позитивні напрацювання.

«Прокуратуру потрібно перезапустити, а це не вдасться зробити ані Горбатюку, ані Сакварелідзе, оскільки вони орієнтуються більшою мірою на реформу самої прокуратури, а не реформування ззовні», – зауважив він.

Щодо самих «діамантових прокурорів», то, на переконання експерта, у системи зараз принаймні є шанс довести, що немає недоторканних у межах самої системи. Це хоча б дало якийсь позитив для суспільства та чинної влади.

«Діамантові прокурори» – це лакмусовий папірець того, що система ще зазнає тиску чи це вже герметична система, яка не підлягає нічому, крім як знести її та побудувати нову», – проаналізував ситуацію Віталій Кулик.

Додамо, що 8 березня 2016 року заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе пообіцяв, що ГПУ доведе провину «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна та Олександра Корнійця.

Також він має намір скоротити штат прокуратури до 10 тис. працівників до кінця 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: