Україна сама винна в тому, що домовлятися про мир на Донбасі доведеться з терористами – експерт

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Україні доведеться домовлятися з терористами, оскільки на Донбасі війну ніхто не оголошував.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи інформацію про те, що серед західних експертів побутує думка про можливість врегулювання ситуації на Донбасі в разі відмови України від членства в НАТО.

«Порушення Будапештського меморандуму РФ жодним чином не було пов'язане з перспективою вступу України до НАТО. Операція з анексії Криму планувалася й здійснювалася незалежно від вирішення цього питання. Зараз Путін намагається вийти з війни в Україні й, можливо, доведеться піти на поступки. Рано чи пізно Путін змушений буде передати контроль над російсько-українським кордоном Києву. У нього немає іншого виходу», – аналізує Олександр Федута.

За його словами, єдине, що може зробити Захід як третя сторона в цьому процесі – це посадити сторони за стіл переговорів.

Мінські домовленості: очікування і реальність. РестроспективаКоротку історію того, як виконувалися та порушувалися Мінські домовленості з моменту їх підписання й до сьогодні, підготувало «Слово і Діло».

«Але для того, щоб посадити сторони конфлікту за стіл переговорів, потрібно розуміти, з ким вести переговори. Наскільки відомо, України офіційно не перебуває в стані війни з РФ. Оскільки це антитерористична операція, ось, будь ласка, каже нам Захід, домовляйтеся з Плотницьким і Захарченком. Адже Україна не визнає війни, як і РФ», – пояснює він.

З боку ЄС зроблено все можливе. Це ж не військово-політичне об'єднання і всі заходи, яких вони могли вжити, вони вже вжили.

«Запроваджені економічні та часткові візові санкції, заарештовані активи», – підкреслив експерт.

Відзначимо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що ситуація на Донбасі залишається напруженою, але єдиним варіантом миру залишається виконання Мінських домовленостей і альтернативи їм поки немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: