Війна чи мир: що готує «Мінськ-3»? Експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

У Мінську відбулося перше в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи із врегулюванню ситуації на Донбасі, а за день до цього Борис Гризлов несподівано приїхав до Києва. Зараз, за словами представника України в політичній підгрупі на переговорах у Мінську Романа Безсмертного, в Україні фактично запущений «Мінськ-3».

РФ приступає до політико-дипломатичного реваншу, щоб змусити Україну виконати політичну частину Мінських угод.

Відразу можно сказати, що таємний візит Гризлова нічого хорошого нам не принесе, тому що зміна представників РФ, призначення Гризлова, який відзначається дуже жорсткою позицією, говорить про те, що РФ приступила до політико-дипломатичного реваншу, щоб змусити Україну виконати політичну частину Мінських угод.

Винесення за дужки виведення російських військ, розброєння бойовиків, примус України до легітимізації російської влади на території Донбасу, до широкої автономії Донбасу, зміни Конституції. Вибори міліції, судів, прокуратури, органів влади, тобто легалізація бойовиків та встановлення вже прямого контролю – не лише військового, як зараз у РФ, але й політичного. Саме такий сценарій, за аналогією абхазького та осетинського, готує «Мінськ-3» для Донбасу.

«Мінськ-3»: мир із незручними умовами?Які вимоги привіз Борис Гризлов у Київ та чи варто очікувати певних ключових рішень у Мінську найближчим часом?

Гризлов, мабуть, в цьому контексті й проводив перемовини з Порошенком, тому вони були таємними. Це може означати політичну капітуляцію України.

Ця тенденція яскраво проявилася ще під час останньої зустрічі в «нормандському форматі», де фактично наші західні партнери погодилися з тим, що Україна має виконати політичну частину. І невипадково в останній в приїзд Керрі в Москву, головним питання було, як провести вибори на Донбасі та змінити Конституцію. А зміна Конституції для нас – це зміна конституційного ладу в Україні.

Як відомо, засідання Тристоронньої контактної групи тривало сім годин поспіль. Наступне засідання попередньо заплановане на 20 січня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: