Україна не втратить МВФ як кредитора за будь-якого варіанту Бюджету – експерт

Читать на русском
Віктор Мазярчукексперт з державного управління

Рішення МВФ кредитувати Україну є політичним, а не економічним. Нам загрожують іміджеві ризики, але не втрата МВФ як кредитора.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Віктор Мазярчук, аналізуючи інформацію про те, що МВФ погрожує Україні припиненням кредитування у зв'язку з небажанням Ради ухвалювати варіант Бюджету від Мінфіну.

«Якщо ми хочемо будувати державу на принципах законності, то зобов'язані згадати статтю 4 Податкового кодексу України, де йдеться про те, що податки не повинні змінюватися менше ніж за півроку до початку нового року. Таким чином, Держбюджет має розраховуватися на наявній податковій базі. Або ми будуємо правову державу, або граємося», – пояснює Мазярчук.

Щодо загрози припинення кредитування, то, як зазначив експерт, МВФ і так затримав два платежі для України, і якщо ще трохи затримають, то нічого страшного не станеться.

«Це більше репутаційні ризики. МВФ буде підтримувати Україну, як би не склалося. Хоча б через те, що це скоріше політичне рішення, а не економічне», – переконаний Віктор Мазярчук.

Водночас економічний експерт Володимир Сіденко вважає, що все ж таки депутати мають встигнути ухвалити Держбюджет до кінця року, інакше проблеми з отриманням чергового траншу дійсно будуть, а це зараз не в інтересах України.

«Звичайно, ситуація не дуже проста. Є певні фактори, що додатково гальмують процес. Зокрема, «кредит Януковича» в $3 млрд. Те, яким чином буде розв'язане це питання, позначиться на форматі Бюджету», - розповів експерт.

Нагадаємо, 2 грудня 2015 року народний депутат Юрій Луценко заявив, що фракція «БПП» не підтримає Держбюджет на базі старого Податкового кодексу. Незваюжи на це, фракція кардинально змінила свою позицію та закликає формувати Бюджет-2016 на старій податковій базі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: