Президент підписав закон, яким остаточно повертає Донбас до складу України – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Донбас потрібен тільки тій країні, яка готова проводити індустріалізацію. Зараз в цьому є велика потреба.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію про те, Президент Петро Порошенко підписав закон, яким дозволяється Донецькій і Луганській областям використовувати кошти з місцевих бюджетів пунктів, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

«Це позитивне рішення, яке демонструє те, що відбувається остаточне повернення регіону до складу України. Це вже зрозуміли й російські лідери, й українські. Система Донбасу не може існувати сама по собі. Росіянам Донбас як макроекономічна система не потрібен, тому що у них у самих і металургія, і економіка у важкому стані. Донбас потрібен лише тій країні, яка проводитиме індустріалізацію. Хто проводитиме індустріалізацію, той і керуватиме Донбасом», – розповідає економіст.

Чому ніяк не запрацює Держагентство з питань відновлення Донбасу?Кабмін досі не призначив нового голову Державного агентства з відновлення Донбасу – бюрократичні війни в черговий раз перешкодили процесам відновлення зруйнованих населених пунктів на звільнених від терористів територіях.

На його переконання, всі ідеї про те, що на Донбасі керуватиме Путін, не зовсім вірні. Він керуватиме, можливо, на рівні агентів впливу, але якщо Україна розпочне індустріалізацію, то й цього не буде.

«Це буде вже третя індустріалізація. Перша була у 1927-37 рр., після Другої світової – була друга, а зараз є потреба проводити третю. Питання навіть не в ресурсах, а в волі. Це 100 років тому не було вільних грошей, а зараз ринок перенасичений. Головна проблема – отримати не максимальний прибуток, а стабільний. Просто в Україні звикли хапнути по макисмуму й швидко, а максимум отримують лише при варварських операціях», – аналізує експерт.

По суті, такий стан інфраструктури, як на Донбасі, спостерігається й в інших регіонах. Що сталося з Харківським тракторним заводом, із заводом «Серп і Молот», який виробляв 130 тис. тракторних двигунів на рік? Все зруйновано.

«І без війни відбувається те ж саме, але в інших регіонах», – константував Буздуган.

«Добре, що підписано закон щодо Донбасу, оскільки це ще дає надію на індустріалізацію», – резюмував економіст.

Нагадаємо, в квітні в Мінрегіоні презентували «План відновлення України», в якому йдеться про те, що на відновлення регіонів України, які постраждали внаслідок бойових дій, потрібно 1,52 мільярдів доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: