Венеціанська комісія дозволила Україні люструвати суддів – Петренко

Читать на русском
Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Венеціанська комісія дозволила Україні провести повне оновлення судової системи.

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Венеціанська комісія дозволила Україні провести повне оновлення судової системи.

Про це він написав у Facebook, передає «Слово і Діло».

За словами міністра, Венеціанська комісія позитивно оцінила українські пропозиції, які забезпечують реформу судової системи в Україні і дадуть змогу перезавантажити склад суддів.

«Експерти ВК Венеціанської комісії, які зазвичай виступають за максимальний захист судового імунітету та неможливість звільнення суддів, зробили виняток. Вони зазначили, що Україна може провести повне оновлення судової системи можливе через затвердження змін до Конституції України», – наголосив він.

Судова революція: чи вдасться відновити довіру до служителів Феміди?Після початку реформи правоохоронних органів та прокуратури на черзі – зміни в судовій системі. «Слово і Діло» вирішило розібратися: коли нарешті почнеться реальне втілення судової реформи?

Також Петренко зазначив, що запропонована модель відкритого конкурсного добору суддів, на переконання представників Венеціанської комісії, не суперечить стандартам ЄС. Але водночас до цього конкурсу повинні в рівній мірі мати й чинні судді, й ті, хто до цього не працював у судовій системі.

Крім того, міністр юстиції зауважив, що, окрім конкурсу, Україна має покращити доступ громадян до правосуддя, спростивши судову систему та ліквідувавши спеціалізовані суди, які фактично дублювали касаційну функцію Верховного суду.

«Ще одним важливим пунктом висновків є необхідність ліквідації політичних впливів на кар’єру судді. Ніхто – ні парламент, ні президент – не мають впливати на призначення чи звільнення суддів. Після проведення реформи це робитиме незалежний орган, який в своїй більшості складатиметься з представників суддівського корпусу», – додав Петренко.

Нагадаємо, раніше міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що на засіданні уряду були ухвалені основні принципи реформування судової системи. Серед цих принципів – повне перезавантаження персонального складу суддів, перехід до триланкової системи судів та усунення будь-якого політичного впливу на суддів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: