Петренко назвав основні принципи реформи судової системи

Читать на русском
Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що сьогодні на засіданні уряду були ухвалені основні принципи реформування судової системи.

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що сьогодні на засіданні уряду були ухвалені основні принципи реформування судової системи.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає «Слово і Діло».

За його словами, головним принципом реформи судової системи має стати повне перезавантаження персонального складу суддів. Петренко повідомив, що нових суддів потрібно брати після закінчення ВНЗ із відповідною освітою.

«Не треба боятися, що нинішніх суддів не буде ким замінити. Щороку наші ВНЗ випускають близько 12 тисяч юристів, у нас працює близько 40 тисяч адвокатів, 8 тисяч нотаріусів, а у навчальних закладах викладають кілька тисяч юристів-науковців», – підкреслив він.

Судова революція: чи вдасться відновити довіру до служителів Феміди?Після початку реформи правоохоронних органів та прокуратури на черзі – зміни в судовій системі. «Слово і Діло» вирішило розібратися: коли нарешті почнеться реальне втілення судової реформи?

Другим за важливістю принципом реформи є перехід до триланкової системи судів, яка була рекомендована Венеціанською комісією. «Нинішня структура перевантажена, тож громадяни мають невиправдано довго шукати правди в суді», – додав Петренко.

Не менш важливим принципом реформування судової системи є усунення будь-якого політичного впливу на новий склад суддів і забезпечення їх реальної незалежності від політиків.

«Четвертий принцип: визначення мережі судів має здійснюватися виключно законом, щоб не було жодних політичних впливів з боку будь-якого органу на формування структури та мережі судів», – додав міністр юстиції.

Крім того, як повідомив Петренко, уряд доручив Міністерству юстиції направити пропозиції до Конституційної комісії, яка сформована при Президенті України, та до парламенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: