У втечі Клюєва винна Генпрокуратура – експерт

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

В цілому, ситуація з Клюєвим дуже сильно нагадує ситуацію зі Звягільським, й притягнути його до відповідальності буде вкрай складно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат юридичних наук, фахівець з конституційного права Олександр Москалюк, аналізуючи інформацію про те, що звинуваченого у шахрайстві Сергія Клюєва оголошено у розшук.

«Коли Генпрокуратура робила подання, вона не зробила окремого подання на те, щоб арештувати Клюєва. Причина в тому, що потрібно було відразу робити два подання – і по затриманню, й по арешту. Якби ВР проголосувала та надала дозвіл на арешт, тоді можна було би звертатися до суду щодо обрання відповідного запобіжного заходу. Це питання до Генпрокуратури, чому не було вжито відповідних заходів», – розповідає спеціаліст.

За його словами, ця ситуація була, в принципі, легко прогнозованою.

«Чи можливо зараз притягнути його до відповідальності – питання складне. Тому що є країни, які не будуть його видавати. Наприклад, якщо він знаходиться в Росії. В будь-якому разі, для міжародного співробітництва потрібне подання щодо арешту або затримання, хоча б заочно, до Верховної Ради. Щоб були підстави для оголошення в міжнародний розшук. І в разі позитивного голосування, вже звернення до суду», – пояснює Олександр Москалюк.

Як відомо, 3 червня Верховна Рада за запитом Генпрокуратури позбавила Клюєва, а також колишнього комбата «Айдару» Сергія Мельничука депутатської недоторканності. Того ж дня Клюєв намагався виїхати до Австрії, але його не випустили прикордонники. Наступного дня Клюєв не з'явився на допит.

Щоправда, в СБУ новину про оголошення у розшук Клюєва поки не підтвердили, однак в Генпрокуратурі заявили, що звернулися до Служби з таким клопотанням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: