Питання дефолту України вирішиться в червні – експерт

Читать на русском

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо ризику дефолту України та переговорів України з кредиторами з питання реструктуризації боргу.

Дефолту в Україні не буде, оскільки зовнішні кредитори в цьому теж не зацікавлені, але розмови про банкрутство продовжуватимуться до червня.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, аналізуючи переговори України з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу України.

Екс-глава Держказначейства США заявив про те, що Україна має бути готова оголосити дефолт, якщо не домовиться із зовнішніми кредиторами.

«До червня, поки МВФ не озвучить рішення про те, чи давати Україні наступний транш, питання дефолту буде підніматися. Зараз мова йде про те, що пропонує кредиторам Мінфін, – це зниження відсотку, який ми платимо за євробондами, збільшення терміну обігу цих бондів та зменшення тіла кредиту. Другий момент полягає в тому, що українські кредитори також не зацікавлені в тому, щоб Україна оголосила дефолт, тому що для них тоді перспектива отримання своїх коштів назад не просто різко знижується, а знижується практично до нуля», – розповідає Устенко.

За його словами, це буде означати, що гроші будуть заморожені не просто на десять років, а на багато років вперед.

«Є два варіанти реструктуризації – «м'яка» і «жорстка». У першому випадку виплата боргу може бути відстрочена на кілька років, а ставка по паперах знижена з сьогоднішніх середніх 8% до 5-6%. Без реструктуризації наша країна буде не в змозі продовжити програму з МВФ, що і потрібно використовувати як козир у переговорах», – вважає Устенко.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію боргів України тривають з 13 березня.

Сьогодні, 18 травня 2015 року, міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила про те, що переговори з кредиторами йдуть набагато складніше, ніж очікувалося раніше. У червні Міністерство фінансів розраховує на отримання чергового траншу в розмірі 1,7 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: