Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко пообіцяв діджиталізувати роботу Верховної Ради

2 вересня 2019 року народний депутат України Олексанр Корнієнко пообіцяв діджиталізувати роботу Верховної Ради. Запитання: «Які ще зміни будуть у регламент?» Корнієнко: «Це переведення документообігу в електронний режим, бо півпачки паперу на одного депутата для розгляду одного питання – це занадто. Нам роздали якісь ксерокопії трудової книжки Рябошапки, якісь інші не дуже цікаві моменти. Тому будемо все це спрощувати і диджиталізувати. В нас же тепер є цілий профільний віцепрем’єр».
У процесі
Сказано 2 вересня 2019 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://censor.net/ru/resonance/3145849/oleksandr_kornnko_pslya_skazanogo_prezidentom_vs_pitannya_po_avakovu_vdpali
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1189
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2845
  • https://www.depo.ua/ukr/politics/elektronniy-parlament-rada-pidtrimala-vidterminuvannya-perekhodu-na-e-dokumentoobig-202101261276526

Результат

17 жовтня 2019 року Верховна Рада у другому читанні і в цілому підтримала запровадження електронного документообігу в сфері законотворчої діяльності (законопроєкт №1044-1).

Проєктом вносяться зміни до статті 91 регламенту ВР стосовно подачі супровідних документів до законопроектів в електронному вигляді та до статті 97 щодо ведення справи законопроекту в електронному вигляді.

Тобто апарат Ради і головний комітет вестимуть справи законопроектів у формі електронних документів.

Також всі зареєстровані у парламенті законопроекти надаватимуться депутатам шляхом розсилки на електронну пошту.

На переконання законотворців, це дозволить зекономити кошти, що витрачаються на друк супровідної документації, а також сприятиме покращенню екологічної ситуації.

Олександр Корнієнко «не голосував» за дану ініціативу.

16 січня 2020 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №2492 про поліпшення електронної форми законодавчого процесу. Новий законопроєкт змінює ухвалені раніше (у 1044-1) формулювання.

У прийнятому законі вводиться термін «письмова форма документа», який може бути і паперовим, і електронним.

Також вводиться обов'язок апарату Верховної Ради вести базу даних нормативно-правової інформації «Законодавство України» з еталонними електронними текстами оригіналів прийнятих актів. Документ до бази повинен бути вільним і безкоштовним.

Законопроєкти і поправки до них також будуть вносити в електронному форматі із цифровим підписом депутата.

Олександр Корнієнко голосував «за» ініціативу.

13 липня 2020 року ВРУ ухвалила законопроєкт №3720, який спрямовано на створення умов для повноцінного введення в промислову експлуатацію єдиної автоматизованої системи роботи з документами у Верховній Раді України.

Проєкт закону передбачає, що до першого дня п’ятої сесії ВРУ дев’ятого скликання документи, передбачені Регламентом ВРУ, створюватимуться у паперовій або електронній формі. Відтак, законопроєктом продовжується термін використання паперових документів, адже раніше передбачалася можливість їх використання до першого дня четвертої сесії ВРУ дев’ятого скликання.

Зауважимо, що 26 січня 2021 року Верховна Рада підтримала за основу і в цілому проєкт закону №4586, який пропонує відтермінувати повний перехід парламенту на електронний документообіг ще на рік. У законопроєкті пропонується в законі про перехід парламенту на електронний документообіг, який був ухвалений 16 січня 2020 року, слова «п’ятої сесії» замінити словами «сьомої сесії».

25 січня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроект щодо вдосконалення електронної форми документообігу (№6528), який знову відкладає на рік повне запровадження електронного документообігу. У пояснювальній записці до законопроєкту стверджується, що відстрочка на рік дозволить створити умови для повноцінного введення у промислову експлуатацію єдиної автоматизованої системи роботи з документами у Парламенті. Олександр Корнієнко голосував «за».

Таким чином. обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки "діджиталізація" ВРУ відкладається на рік