Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Заступник голови депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови комітету з питань антикорупційної політики

Янченко пообіцяла боротися за доплати з "ковідного" фонду для біологів

11 листопада 2020 року народний депутат України Галина Янченко пообіцяла боротися за доплати з "ковідного" фонду для біологів. "Коли я маю мету — то йду до кінця, поки вона не втілиться в життя. Наразі такою моєю професійною метою є усунення дискримінації біологів, які працюють у лікарняних лабораторіях. Щодня їх руками робиться тестування на коронавірус. Але поки вони не отримують гарантованих доплат з "ковідного" фонду та інших соціальних гарантій, які передбачені для медпрацівників", – зазначено на офіційній сторінці депутата у Facebook. Варто також зазначити, що ця публікація має посилання на ефір, у якому Галина Янченко актуалізує проблему доплат з "ковідного" фонду, а також повідомляє про власні дії, які сприяють розв'язанню цієї проблеми. На сумніви з боку ведучого щодо ймовірності виділення доплат, народний депутат каже: "Ні, повірте мені, якщо я щось ставлю собі на меті, я, переважно, цього досягаю. Я дуже сподіваюся, що мені вдасться вирішити цю проблему біологів" (1:51 – 2:06). Фактично своєю публікацією у Facebook народний депутат публічно підтверджує та підкреслює ціль, яку поставила перед собою, зокрема допомогу біологам в отриманні доплат з "ковідного" фонду. Враховуючи публічність, однозначність та неодноразовість висловлюваного, редакція фіксує обіцянку та продовжує слідкувати за діями народного депутата.
Виконано
Сказано 11 листопада 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/halyna.yanchenko/posts/10223299758031876
  • https://www.youtube.com/watch?v=YoSyIG6whP8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3DxTwT3Zes8rXjdRhg6B2gGeePHJp4_m5t1-itPc_1r6nqS3VZq3nqEpg
  • https://blogs.pravda.com.ua/authors/yanchenko/5fada1b736533/
  • https://www.youtube.com/watch?v=_OokX9tV8jg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR19YY2OY_PEem6qf5inUzIT20mymzdrAbY1et9oUeku5xlAzxAJiDPctDM
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8817
  • https://www.facebook.com/halyna.yanchenko/posts/10223850769326814

Результат

12 листопада 2020 року народний депутат на "Українській правді" опублікувала блог "Виплати біологам: Чому держава ''забула'' про працівників, від яких залежить ковідне тестування?", у якому актуалізує питання додаткових виплат біологам, бактеріологам, генетикам та біохімікам – працівникам закладів охорони здоров'я, які працюють на посадах професіоналів з вищою немедичною освітою, а також пропонує вирішення цієї ситуації.

"Для цього моя команда вже розробила проект змін до нормативної бази, зокрема, наказу МОЗ N117, яким пропонуємо внести зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Його необхідно доповнити підрозділом "професіонали в галузі медико-лабораторної справи", посадами спеціалістів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я: біологів, біохіміків, генетиків, бактеріологів, вірусологів, паразитологів, імунологів та мікробіологів-вірусологів", - зафіксовано у блозі.

17 листопада 2020 року на засіданні Верхової Ради Галина Янченко публічно звернулася до прем’єр-міністра з проханням розв'язати проблему виплат біологам та всіх спеціалістів з немедичною вищою освітою, діяльність яких сприяє тестуванню населення.

"Тому я ще раз звертаюся до Вас – все ж таки вирішіть це питання. Внести їх (біологів, бактеріологів, генетиків, біохіміків та інших немедичних спеціалістів, – ред.) в ідентифікатор професій і раз і на завжди закрити це питання", – зафіксовано у відео (0:58 – 1:06).

18 грудня 2020 року Верховною Радою України було прийнято законопроєкт № 4464 про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я), який передбачає можливість надання біологам, мікробіологам, вірусологів, біохімікам, які залучені до тестування на СOVID-19, "ковідних" доплат і надання соціальних гарантій ("за" проголосували 283 депутати). Галина Янченко була ініціатором цього законопроєкту та підтримала його.

26 січня та 2 лютого 2021 року Галина Янченко відзвітувала у своєму Facebook про те, що вона зверталася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та до міністра охорони здоров’я Максима Степанова із вимогою пришвидшити та проконтролювати змінити нормативної бази МОН відповідно до термінів, які передбачені законом № 4464. Її запевнили, що все буде реалізовано вчасно.

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народний депутат неодноразово актуалізувала питання виплат немедичним працівникам, була ініціатором законопроєкту № 4464 та сприяла його прийняттю, а також продовжувала боротися за фактичну реалізацію цього закону.