Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє удосконалити адміністративні процедури контролю та припинення порушень прав інтелектуальної власності

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє удосконалити адміністративні процедури контролю та припинення порушень прав інтелектуальної власності.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-pidpisav-zakoni-shodo-reformi-patentnogo-62741
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67064
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67063
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/816-IX#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/815-IX#Text

Результат

Після ухвалення у липні 2020 року Радою двох законопроєктів щодо удосконалення адміністративних процедур контролю та припинення порушень прав інтелектуальної власності, президент Зеленський поставив під ними підпис 14 серпня. Набрання чинності відбулась 16.08.2020.

Перший 816-IX, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства» (джерело №5):

– розширюється перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи/корисні моделі та перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона;

– передбачається можливість подання заявок в електронній формі та надається право подавати заперечення проти заявок на винаходи після їхньої публікації;

– уточнюється порядок надання додаткової охорони прав на винаходи лікарських засобів;

– передбачається адміністративна процедура (!) визнання недійсним права на винахід чи корисну модель (post grant opposition), що дасть змогу швидко припиняти активність недобросовісних власників патентів, так званих патентних тролів (Розділ VI).

Другий 815-IX, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентними зловживаннями» (джерело №6):

– урегульовується порядок реєстрації промислового зразка та її припинення;

– запроваджується адміністративний спосіб (!) визнання недійсними права (свідоцтва) на промислові зразки в Апеляційній палаті (post grant opposition) (Розділ VI, стаття 25.1).

Адміністративні процедури контролю та припинення порушень прав інтелектуальної власності удосконалено, програмна обіцянка отримує статус «виконано».