Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє унеможливити тіньову оренду землі через запровадження оподаткування на гектар

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє унеможливити тіньову оренду землі через запровадження прозорого, єдиного для всіх оподаткування на гектар.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72106
  • https://www.epravda.com.ua/news/2022/01/2/681143/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1914-IX#Text

Результат

30 листопада 2021 року Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Ініціатива була розроблена урядом. Президент Зеленський підписав закон 20 грудня 2021 року, а набрання чинності відбулась 01.01.2022.

Закон, серед всього іншого, запроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників та вводить поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ), обіцяне мінімальне податкове зобов'язання з 1 гектара землі (див. джерело №№ 3, 4).

Відповідно до роз'яснень: «Розраховується МПЗ формулою наведеною в законі. Це мінімальна сума податків, які землевласник повинен заплатити за рік з 1 гектара. Якщо земля в оренді, то на її власника це не розповсюджується. Він, як і раніше, сплачує тільки земельний податок, а МПЗ його не стосується. Ці, нові зобов'язання – це відповідальність орендаря. Якщо ж земля не в оренді, наприклад простоює, або власник її обробляє, він повинен буде сплатити МПЗ. Це, на думку авторів змін, має вивести з «тіні» землю, яка обробляється».

Обіцянці присвоєно статус «виконано». У майбутньому статус обіцянки може бути переглянутий в залежності від досягнення очікуваних результатів.