Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє запроваджувати нові та розширювати існуючі програми кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє запроваджувати нові та розширювати існуючі програми кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-rozshiriv-mozhlivosti-programi-dostupni-krediti-5-7-9
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-vnis-zmini-v-umovi-derzhavnoyi-programi-dostupni-krediti-5-7-9
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/28-2020-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/28-2020-%D0%BF#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/873-IX#Text
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-rozshiriv-mehanizmi-pidtrimki-biznesu-cherez-zaprovadzhennya-portfelnih-garantij-igor-petrashko?fbclid=IwAR214dZKPnmOlHZoJQALQ9hcaPzMgRqhckff6cOTvaMQF0LjNCR8LWfQGJ8
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-rozshiriv-mehanizmi-pidtrimki-biznesu-cherez-zaprovadzhennya-portfelnih-garantij-igor-petrashko?fbclid=IwAR214dZKPnmOlHZoJQALQ9hcaPzMgRqhckff6cOTvaMQF0LjNCR8LWfQGJ8
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-nadannya-derzhavnih-garantij-na-portfelnij-osnovi-u-2020-roci-i251120-1151

Результат

Враховуючи те, що у 2020 році уряд запровадив нові (програму портфельних гарантій) та розширив існуючі програми («Доступні кредити 5-7-9%») кредитної підтримки, обіцянці присвоєно статус «виконано».

В умовах карантинних обмежень уряд вдосконалював програму «Доступні кредити 5-7-9%» – надав можливість оформити відстрочку на тіло та відсотки кредиту (надав «кредитні канікули»).

Так, 29 квітня 2020 року уряд вніс низку змін до постанови № 28 від 24.01.20 «Про затвердження Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам мікропідприємництва та малого підприємництва», якою регламентується діяльність програми «Доступні кредити 5-7-9%», чим розширив її можливості. Серед всього іншого внесено зміни, відповідно до яких бізнес отримав змогу оформити відстрочку зі сплати не лише тіла кредиту, але й відсотків на обслуговування позики, відстрочка платежу суб’єкта підприємництва щодо повернення кредиту або його частини чи сплати процентів за кредитом може становити не більше ніж 9 місяців. Станом на жовтень 2020 року зміни чинні.

9 жовтня 2020 року в Мінфінансів повідомили, що уряд ухвалив зміни до Порядку надання державної підтримки мікропідприємництва та малого підприємництва, згідно з яким реалізується програма «Доступні кредити 5-7-9%». В Мінфінансів роз'яснили, що внесені до програми зміни розширюють можливість скористатися нею як суб’єктами господарювання, так і фермерськими й сільськогосподарськими господарствами, що мають збитки через цьогорічну посуху (!).

Окрім того, 21 вересня президент Зеленський підписав закон щодо державних портфельних гарантій (ініціатива № 3659-д), ухвалений 3 вересня. Відповідно до закону, у поточному році держава може надати портфельні гарантії в обсязі до 5 млрд грн (!). 25 листопада 2020 року, уряд ухвалив рішення (постанова № 1151) щодо визначення механізму надання державних гарантій на портфельній основі. Скористатися інструментом зможуть суб'єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, строк ведення господарської діяльності яких перевищує 1 рік та які не є банкрутами та/або проти них не порушено справи про банкрутство.

Редакція аналітичного порталу залишає за собою право на розширення рецензії у випадку запровадження нових програм.