Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє запровадити електронне ліцензування діяльності у сфері вищої освіти

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє (програма уряду зобов'язує) дерегуляцію ліцензійних умов та запровадження електронного ліцензування діяльності у сфері вищої освіти.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист МОН
  • Звіт уряду від 14.04.2021

Результат

З листа Міносвіти від 25 травня 2021 року стало відомо, що з метою дерегуляції ліцензійних умов було прийнято постанову Кабінету міністрів України від 24 березня 2021 р. № 365, якою затверджено нову редакцію Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності (набрання чинності 20 червня 2021 р.). Загальними новаціями у Ліцензійних умовах є дебюрократизація процесу ліцензування в рамках, дозволених законами України, та максимальне використання державних електронних реєстрів для отримання інформації про здобувачів ліцензій та ліцензіатів.

Також в листі повідомили, що з метою продовження процесу діджиталізації в освіті та створення єдиного вікна для надання адміністративних послуг міністерством запроваджено надання послуг з отримання ліцензій (!) на провадження освітньої діяльності у сферах вищої, післядипломної, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти в електронній формі через Єдину державну електронну базу з питань освіти.

Наразі через модуль «Електронне ліцензування» ЄДЕБО запроваджено надання таких адміністративних послуг у сфері вищої освіти: отримання ліцензії (!) (розширення провадження освітньої діяльності) у сфері вищої освіти; звуження провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти; анулювання ліцензій на провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти; переоформлення ліцензій на провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти у зв’язку з реорганізацією або зміною найменування, місцезнаходження закладу освіти; переоформлення ліцензій на провадження освітньої діяльності за рівнями вищої освіти та за освітніми програмами, що передбачають присвоєння професійних кваліфікацій з професій, для яких запроваджено додаткове регулювання.

Вже в рамках першого року після затвердження програми діяльності уряду було забезпечено дерегуляцію ліцензійних умов та запроваджено електронне ліцензування діяльності у сфері вищої освіти, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».