Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити розвиток національного інформаційного простору

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити розвиток національного інформаційного простору, зокрема механізмів протидії інформаційним загрозам.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Мінреінтеграції
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1082-20#Text
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-20#Text

Результат

Вже в рамках перших двох років каденції уряд Д. Шмигаля забезпечував захист свободи слова та українського інформаційного простору, відбувалась протидія інформаційній агресії, в тому числі на тимчасово окупованих територіях України. Було забезпечено розроблення нових механізмів протидії інформаційним загрозам шляхом використання відповідних інструментів реалізації державної інформаційної політики та розвитку національного інформаційного простору, поширення суспільно-важливої інформації та підтримки свободи слова в Україні.

Наприклад, альтернативним інструментом комунікації з населенням тимчасово окупованих територій та прилеглих до них регіонів є телеканал «ДОМ», мовлення якого забезпечує державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України». Як відомо, телеканал було запущено в березні 2020 року, однак повноцінне мовлення та розширення аудиторії, виготовлення унікального контенту було розпочато саме з березня 2021 р. Було запущено веб-сайт телеканалу, активно розвиваються представництва каналу у соціальних мережах, збільшується кількість корпунктів. В 2021 році телеканал «ДОМ» розширив мовлення до 27 частот, зокрема Донецька область – 22 мережі та Луганська область – 5 мереж, а також поширює сигнал через супутник ASTRA4A. Розпочалось інтернет Youtube-мовлення та IPTV/OTT мовлення.

З серпня 2021 року почалося мовлення з нової телевежі поблизу Попасної. Радіосигнал повністю покриває тимчасово окуповану частину області і сягає кордону з РФ.

Крім того, у державному бюджеті на 2020 рік на здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору було передбачено 100 мільйонів гривень, на 2021 рік – 50 мільйонів гривень.

У березні 2021 року РНБО створила Центр протидії дезінформації.

Враховуючи цю інформацію, обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».