Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"
  • Перший заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації

Рудик пообіцяла звітувати за спонсорські кошти на фінансування партії

26 червня 2020 року народний депутат України Кіра Рудик пообіцяла звітувати за спонсорські кошти на фінансування партії. " У нас завжди не вистачає ресурсів, ми живемо дуже ощадно і намагаємось отримати підтримку малого і середнього бізнесу на місцях. Якщо ви хочете долучитись і підтримати нас до місцевих виборів чи просто так... ми вам будемо дуже вдячні і будемо звітувати за кожну копійку", - заявила вона (відео 3:25-4:10).
Не виконано
Сказано 26 червня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=77PRU4pjd4U
  • https://www.youtube.com/watch?v=1rMnXjc0TYQ&t=538s&ab_channel=4%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB
  • https://www.facebook.com/sovsun.inna/posts/1703796413116356
  • https://goloszmin.org/reports
  • https://nazk.gov.ua/uk/novyny/u-2020-rotsi-nazk-zupynylo-finansuvannya-dvoh-parlamentskyh-politychnyh-partij-zayavy-pro-politychnyj-tysk-iz-boku-nazk-ye-bezpidstavnymy/
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/05/18/novyna/polityka/oask-ponovyv-derzhfinansuvannya-holosu-skasuvavshy-nakaz-nazk

Результат

Станом на червень 2021 року за кошти спонсорів, які витрачала партія звіту здійснено не було. Депутатка не висвітлювала інформацію щодо конкретних витрат у ефірах чи соціальних мережах. Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки Кіра Рудик не називала інформації щодо спонсорів та витрат коштів. Варто додати, що не зважаючи на те, що звіт було оприлюднено на сайті НАЗК, в агенства були питання до його точності, а у депутатів фракції щодо розпорядження коштами.

20 грудня 2020 року на запитання "Хто найбільший спонсор партії?", Інна Совсун відповіла, що партія фінансується з двох джерел, а саме державного фінансування та внесків малого і середнього бізнесу. Депутатка не назвала конкретних спонсорів.

У 2020 році НАЗК зупинило фінансування двох парламентських політичних партій через зазначення недостовірних відомостей у звітах. Це політичні партії «ВО «Батьківщина» та «Голос». Своєю чергою Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов партії «Голос» та відновив фінансування.

Депутат фракції Юлія Клименко зауважила, що кошти витрачались одноосібно, а керівництво навіть на вимогу не надало депутатам звіт про витрати.

Ведуча: "Були претензії в середині партії до того, як витрачалися ці гроші"

Клименко: "Вони були абсолютно витрачені не пропорційно по регіонах. Це одноосібно розподілялося. Контроль над рахунками і над витратами має тільки голова партії. Проблема складається в тому, що коли ми попросили, щоб з нами поділились контрольно-ревізійним звітом - Кіра Рудик прийняла одноосібне рішення не показати народним депутатам витрати, які були здійснені партією" (відео 8:45-10:30).