Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр розвитку громад та територій України

Чернишов у програмі уряду обіцяє впровадити збалансовану бюджетну модель надходжень та витрат органів місцевого самоврядування

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов у програмі уряду обіцяє впровадити збалансовану бюджетну модель надходжень та витрат органів місцевого самоврядування на виконання власних та делегованих повноважень.
У процесі
Сказано 12 червня 2020 р.
Перевіряється

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • Лист Мінгромад
  • https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-planu-prioritetni-a1133r
  • Лист Мінрегіону
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72954
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69062

Результат

За інформацією наданою міністерством від 23 листопада 2021 року, Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» передбачає зміни у структурі бюджетної системи та у повноваженнях органів місцевого самоврядування.

Законодавчим актом, зокрема, розмежовуються дохідні і видаткові джерела надходження між районними та бюджетами територіальних громад. Зокрема, передані з районного безпосередньо до бюджетів усіх територіальних громад (60% ПДФО, рентні платежі, акцизний податок, доходи від використання комунального майна, плата за надання адміністративних послуг, трансферти тощо). Районний рівень виключається із системи горизонтального вирівнювання податкоспроможності. Тобто районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом.

Таким чином, посилено фінансову спроможність та автономію органів місцевого самоврядування базового рівня, яким, за принципом субсидіарності передано більшість повноважень.