Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Прем'єр-міністр України

Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити підготовку процедури приєднання до Програми розширених можливостей НАТО

12 червня 2020 року прем'єр-міністр України вніс до Ради програму діяльності уряду. Керівник уряду Денис Шмигаль у програмі уряду обіцяє забезпечити підготовку процедури приєднання до Програми розширених можливостей та посилення співпраці з Північноатлантичним альянсом з цього питання.
Виконано
Сказано 12 червня 2020 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/news/ukrayina-otrimala-status-chlena-programi-rozshirenih-mozhlivostej-nato
  • https://armyinform.com.ua/2020/06/shho-take-programa-rozshyrenyh-mozhlyvostej-nato-i-yaki-perspektyvy-vidkryvayutsya-pered-ukrayinoyu/
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-ukraini-oznaiomivsya-z-perebigom-navchan-obyednani-63893
  • https://www.mil.gov.ua/news/2020/07/24/programa-rozshirenih-mozhlivostej-nato-dlya-ukraini/
  • https://www.eurointegration.com.ua/news/2019/11/1/7102532/
  • https://www.kmu.gov.ua/news/dmitro-kuleba-zaklikav-nato-rozpochati-oficijnij-rozglyad-zayavki-ukrayini-na-priyednannya-do-programi-rozshirenih-mozhlivostej

Результат

Уряд забезпечив приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».

Для початку варто зазначити, що ініціатива щодо приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО (EOP) була забезпечена попереднім урядом в листопаді 2019 та січні 2020 року. І протягом наступних місяців супроводжувалася МЗС та Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Відповідна політика була продовжена і урядом Дениса Шмигаля, який змінив уряд Гончарука в березні 2020 року.

Вже 12.06.2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP). EOP дозволяє країні-партнеру досягти секторальної (оперативної) взаємосумісності з НАТО (на рівні системи логістики, зв’язку, управління військами, конкретних родів військ тощо). У серпні-вересні 2020 року Україна, в новому статусі, спільно з НАТО проводила військові навчання.