Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань бюджету

Гончаренко пообіцяв голосувати за створення автономії кримськотатарського народу

19 травня 2020 року народний депутат України Олексій Гончаренко пообіцяв, що підтримає створення автономії кримськотатарського народу. Мова йде про законопроект, зокрема "Про статус кримськотатарського народу". Ведуча: "У випадку, якщо сьогодні до Верховної Ради буде внесено законопроект, там цілий пакет, там цілих три законопроекти, "Про статус кримськотатарського народу", внесення змін до Конституції. Як ви думаєте, чи наберуться голоси?". Гончаренко: "Не знаю. Можу одне вам сказати, що мій голос щодо створення автономії буде і це те, що потрібно робити" (відео 24:31 - 25:02).
У процесі
Сказано 19 травня 2020 р.
Контроль виконання через 3 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=dMjwxpX-lAc
  • https://www.5.ua/polityka/krymski-tatary-zaklykaly-zelenskoho-vnesty-do-vr-zakonoproiekty-stosovno-ikh-statusu-203194.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14261

Результат

1 липня 2021 року ВРУ на позачерговому засіданні ухвалила законопроєкт про корінні народи України (№5506). Закон визнає корінними народами в Україні кримських татар, караїмів та кримчаків. "Корінний народ України - автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Закон гарантує правовий захист від будь-яких дій, спрямованих на позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей, виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі, примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі, розпалювання расової, етнічної або релігійної ненависті. Закон гарантує культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, а також їхнє право на стійкий розвиток.

Народний депутат підтримав цей законопроєкт.