Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань молоді і спорту
  • Представник Уряду у Парламенті

Мокан пообіцяв проголосувати "за" зміни, які передбачені законопроектом №1009 щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства

19 вересня 2019 року народний депутат України Василь Мокан пообіцяв, що підтримає зміни, які передбачені законопроектом №1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства". Мокан: "Ще один такий досить резонансний законопроект, не пам'ятаю як він точно звучить, суть його в тому, що дається право на прослуховування НАБУ і ДБР, це роками вимагали громадський сектор і самі органи, тому що у нас було монопольне право тільки у СБУ на такі дії. Народні депутати себе продовжують, скажімо так, обрізати у можливостях. Тобто, ми ліквідовуємо сьогодні норму і в Законі "Про статус народного депутата" та у КПК стосовно того, що тільки за рішенням Верховної Ради можуть здійснюватися обшуки, допити, прослуховування народних депутатів…" (відео з 6:13 по 7:00). Мокан: "Це наша політична пропозиція, це наше рішення, високі шанси, що сьогодні воно буде також ухвалено". Ведучий: "Ви ці зміни будете підтримувати?" Мокан: "Так, так" (відео з 7:20 по 7:28).
Виконано
Сказано 19 вересня 2019 р.

Джерело

  • https://youtu.be/RT0fZ4TlaVs?t=373
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66252
  • https://www.pravda.com.ua/rus/news/2019/08/31/7224963/
  • https://news.liga.net/politics/news/verhovnaya-rada-razreshila-gbr-i-nabu-proslushivat-deputatov
  • https://news.liga.net/politics/news/v-sluge-naroda-skazali-chto-budet-s-obyskom-i-proslushkoy-nardepov
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67036
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2279
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=928
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-rada-zakonoproekt-1009/30199161.html
  • https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/186256.html

Результат

19 вересня 2019 року законопроект №1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства" було відправлено на повторне друге читання.

4 жовтня 2019 року відбулося голосування за законопроект №1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства", який передбачає право НАБУ і ДБР здійснювати прослуховування незалежно від СБУ. Норму про скасування обов'язку правоохоронців просити у Верховної Ради дозвіл на прослуховування і обшук депутатів парламент не прийняв.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський прокоментував це голосування так: "Саме ця позиція розділила зал і було багато зауважень до того, яким саме чином це має відбуватися, ми сьогодні реєструємо законопроект, де винесли ті норми, які стосуватимуться реалізації можливості обшуку, проведення негласних слідчих розшукових дій та затримання народних депутатів". Уже 7 жовтня 2019 року був зареєстрований законопроект №2237 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України", який і був анонсований Монастирським. 18 грудня 2019 року ВРУ прийняла даний законопроект у другому читанні та в цілому. Законом внесено зміни і доповнення до Кримінального процесуального кодексу України (КПК), а саме:

1. встановлено, що вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України, має право Генеральний прокурор (особа, яка виконує його обов’язки);

2. проводити досудове розслідування стосовно народного депутата мають право слідчі НАБУ та Центрального Апарату ДБР;

3. визначено, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, мають бути погоджені Генеральним прокурором (виконувачем обов’язків Генерального прокурора);

Законом також виключено статті 218-221 із Регламенту Верховної Ради України, якими врегульовується порядок внесення та розгляду парламентом подань про надання згоди на притягнення народного депутата України до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту.

Народний депутат України Василь Мокан голосував "за" обидва вищевказані законопроекти (№1009 і №2237). Обіцянка отримує статус "виконано".