Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв евакуювати Анастасію Зінченко з китайського міста Ухань, де виявили спалах коронавірусу

21 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв евакуювати Анастасію Зінченко з китайського міста Ухань, де виявили спалах коронавірусу.
Не виконано
Сказано 21 лютого 2020 р.

Джерело

  • https://ukr.lb.ua/society/2020/02/21/450524_zelenskiy_poobitsyav_povernuti.html
  • https://www.pravda.com.ua/rus/news/2020/04/8/7246980/
  • https://gazeta.ua/articles/life/_anastasiya-zinchenko-z-uhanya-visnazhena-i-hochu-dodomu/960307
  • https://www.instagram.com/nastyazinchenko_/?hl=uk
  • https://www.instagram.com/nastyazinchenko_/?hl=uk
  • https://www.instagram.com/nastyazinchenko_/?hl=uk
  • https://bykvu.com/ua/bukvy/ukrainka-s-sobakoj-kotoruju-obeshhali-jevakuirovat-iz-kitaja-zelenskij-i-shahter-vernulas-domoj/
  • Лист МЗС від 26 травня 2020 року
  • Лист Офісу Президента від 21 травня 2020 року

Результат

У період з лютого до середини квітня 2020 року українку Анастасію Зінченко не евакуювали з Китаю. Весь цей час Зінченко перебуває на карантині в китайському місті Ухань, як свідчать її дописи в одній з соцмереж. На початку квітня Китай розблокував Ухань, але потім деякі райони знову закрили.

Враховуючи те, що Анастасію Зінченко не евакуювали з китайського міста Ухань, де виявили спалах коронавірусу, обіцянці присвоєно статус «не виконано».

Зважаючи на ситуацію що склалася, така евакуація мала би бути невідкладною, а тому подальший статус «виконано» у разі забезпечення евакуації тут буде необ'єктивним, оскільки українку таки «залишили» на невизначений період, попри обіцянку: «Ми вас там не залишимо. Ми знайдемо способи і вас обов'язково повернемо».

_____________________________________________________________________________

На початку травня 2020 року стало відомо, що українка Анастасія Зінченко повернулася в Україну. В одній з соцмереж вона написала в коментарях, що ані Зеленський, ані «Шахтар» до її повернення не причетні.

З метою з'ясування всіх деталей, редакція аналітичного порталу «Слово і діло» направила запит до МЗС та Офісу Президента: «Чи посприяв Президент України, Офіс Президента, МЗС України у поверненні українки Анастасії Зінченко з китайського міста Ухань, де виявили спалах коронавірусу?».

Офіс Президента в листі від 21 травня не надав інформації про забезпечення евакуації Анастасії Зінченко з Китаю та переслав запит до МЗС. В листі МЗС України від 26 травня було описано всю допомогу громадянці, яку здійснило Посольство України в КНР до 20 лютого (до моменту коли інформацію про Зінченко масово почали поширювати у ЗМІ, на яку відреагував Зеленський дзвінком і обіцянкою), але Зінченко відмовилась від евакуації без собаки. Далі в листі вказують, що Посольство консультувалось і перевіряло, чи були випадки евакуації домашніх тварин з м. Ухань. Жоден із іноземних співрозмовників та уряд провінції не підтвердив факту вивезення домашніх тварин. 25 лютого компетентні органи КНР повідомили Посольству, що ветеринарні документи собаки, після перевірки, виявилися несправжніми.