Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Клименко у передвиборчій програмі пообіцяла посилити повноваження НАБУ з проведення розслідувань

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була зареєстрована передвиборна програма партії, за списком якої йшла кандидат в народні депутати Юлія Клименко з обіцянкою підсилити повноваження НАБУ з проведення розслідувань.
Виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/storage/app/media/program/program.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=15973

Результат

19 жовтня 2021 року ВРУ ухвалила закон (законопроєкт № 5459-1), який приводить у відповідність до Конституції діяльність та статус Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Відповідно до ухваленого закону НАБУ буде функціонувати як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, позбувшись колишнього статусу державного правоохоронного органу. Також він вилучає норму, згідно з якою НАБУ утворює президент. Координувати діяльність Бюро буде Кабінет міністрів, який, однак, не зможе затверджувати положення про НАБУ та скасовувати акти цього органу. Відповідно до закону, вимоги Кабінету Міністрів до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на НАБУ.

Запроваджується нова процедура добору директора НАБУ. Його обиратимуть на прозорому конкурсі, з визначальним голосом міжнародних експертів. Документ передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує жодних додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією або реорганізацією органу. У документі також визначені засади організації та проведення зовнішньої незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного бюро, яку щороку здійснює відповідна комісія.

Отже, враховуючи, що законопроєктом № 5459-1 були усунені суперечності в Конституції щодо діяльності НАБУ, змінена на краще практика призначення та звільнення керівника НАБУ, оформлення спеціального статусу цього органу, та надання НАБУ певної самостійності та незалежності, «Слово і діло» розцінює голосування за ініціативу як головний індикатор для надання статусу передвиборчій обіцянці партії «Голос» щодо посилення повноважень НАБУ.

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народна депутатка підтримала ухвалення ініціативи.