Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Клименко у передвиборчій програмі обіцяє створити чесний та прозорий земельний ринок

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була опублікована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою створити чесний та прозорий земельний ринок.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/program
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67059
  • https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-rozpodiliv-4-mlrd-grn-derzhavnoyi-pidtrimki-agrariyiv-na-2020-rik
  • https://www.epravda.com.ua/news/2019/09/30/652109/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095
  • голосування

Результат

31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". У передвиборчій програмі партії "Голос" зазначено, що критеріям чесності та прозорості ринку землі відповідає:

1) те, що агрохолдинги не зможуть за копійки орендувати землю у її власників – селян;

2) якісне наповнення та роботу електронного земельного кадастру;

3) запровадження правил користування землею;

4) пільгові кредити для купівлі землі та розвитку бізнесу малим фермерам.

Аналіз відкритих джерел показує наступне:

1) Програма КМУ від 29 вересня 2019 року стверджує, що вартість оренди гектара землі зросте у два рази після введення ринку, а це дозволить селянам здавати її в оренду за вищою ціною.

2) Законопроектом №2178-10 передбачено функціонування програмного забезпечення Державного земельного кадастру, який забезпечує інформаційну взаємодію з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з метою одержання необхідної інформації про загальну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності фізичної особи, а також юридичних осіб, учасником яких вона є.

3) 10 липня 2018 року прийнято законопроект №6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні", який, серед іншого, вирішує проблеми колективної власності на землю. Наприклад, визнається комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст землі колективної власності тих колективних сільськогосподарських підприємств, які були ліквідовані.

4) Державна підтримка АПК була передбачена на 2020 рік постановою КМУ за програмою 1201150 "Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників".

Обіцянці можна присвоїти статус "не виконано" з огляду на те, що в середині 2021 року запустився ринок сільськогосподарської землі з дотриманням принципів прозорості, а депутатка не підтримувала необхідний для створення ринку(відстня) та прозорої діяльності ринку землі(за) голосування.

31 березня 2020 року Рада ухвалила, а 28 квітня президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ. В результаті з 1 липня 2021 року запустився ринок сільськогосподарської землі.

Згодом було ухвалено й інші важливі закони, наприклад:

– «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»: землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) передаються в комунальну власність; встановлено чіткий механізм фіксування у Держземкадастрі меж громад, зокрема об’єднаних; органи місцевого самоврядування отримують повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та затвердження детальних планів території за межами населених пунктів; повноваження зі здійснення державного контролю за використанням та охороною земель надано ОДА та виконавчим органам місцевих рад;

– «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони»: законом удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі.

26 травня 2021 року постановою № 532 уряд затвердив Порядок функціонування національної інфраструктури геопросторових даних. Того ж дня міністр Лещенко прозвітував про відкриття геопорталу відкритих даних для громадян. Інструмент забезпечує користувачам можливість пошуку та доступу до будь-яких даних національного, регіонального та місцевого рівнів на єдиній картографічній основі, зокрема про землю. За оцінкою профільного міністра Лещенка, в інтерв'ю редакції: «Уся інформація про землю України тепер є у відкритому доступі на порталі. Всі, хто купують землю, – у відкритому доступі. За скільки купують, хто скільки платить податків – усе це відкривається»;

Важливим інструментом для забезпечення прозорості є створений геопортал відкритих даних, який, станом на середину 2021 року, наповнюється інформацією. Також, можна погодитися, що принцип прозорості забезпечуватиметься шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі, функціонування та адміністрування якої забезпечує Кабмін.