Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Член депутатської фракції "ГОЛОС"

Железняк у передвиборчій програмі пообіцяв, що громадські фахівці отримають щонайменше половину місць в органах добору і контролю за суддями

15 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою, що громадські фахівці отримають щонайменше половину місць в органах добору і контролю за суддями.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14463
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14726

Результат

Відповідно до передвиборчої обіцянки "Голосу", громадські фахівці повинні отримати щонайменше половину місць в органах добору і контролю за суддями. Оскільки конкурсна комісія та Вища рада правосуддя є тим органом, що займається добором до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка своєю чергою опікується судами, тому статус обіцянки присвоюється по факту входу до конкурсної комісії, ВРП та етичної ради громадських фахівців. Відповідно до закону №3711-д про ВККС до її складу входить 16 членів, 8 з яких призначаються з-поміж суддів, а інші 8 членів мають мати вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років та відповідати критеріям доброчесності і професійної компетентності. До конкурсної комісії входять три особи з-поміж суддів та по одній особі від Ради прокурорів України, Ради адвокатів України та Національною академією правових наук (загалом 6 членів без зазначення). Кандидатами на посаду члена Конкурсної комісії можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні якості, суспільний авторитет та відповідають критерію доброчесності. В законі не вказано, що це мають бути громадські фахівці. В законопроєкті №5068 про ВРП також не вказано, що громадські фахівці повинні входити до складу етичної ради, що призначатиме і звільнятиме членів ВРП.

Виходячи з текстів законопроєктів, громадські фахівці не значаться в законі як такі, що отримують місця серед членів в органи добору і контролю за суддями, тому обіцянка отримує статус "не виконано".

13 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №3711-д щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Відповідно до закону ВККС України складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з-поміж суддів або суддів у відставці. Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України здійснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, встановленому цим Законом, строком на чотири роки. Членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності у сфері права не менше п’ятнадцяти років та відповідає критеріям доброчесності і професійної компетентності, що визначені цим Законом.

14 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №5068 щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя - це головний орган у судовій владі України. Члени ВРП мають право повністю контролювати призначення і звільнення суддів. Ухвалений законопроєкт передбачає створення Етичної ради на період шість років, до якої також входитимуть по троє суддів і міжнародних експертів, а вирішальний голос належатиме саме міжнародним експертам. Етична рада перевірить чинних і майбутніх членів ВРП на доброчесність. Ті, хто перевірки не пройде, одразу усуваються з посади. Етична рада діятиме впродовж наступних шести років і весь цей час перевірятиме на доброчесність кандидатів до ВРП. Термін повноважень члена Вищої ради правосуддя становить усього чотири роки. ВРП складається з 21 члена, з яких десятьох обирає з'їзд суддів України з-поміж суддів чи суддів у відставці. Ще по двоє членів обирають президент, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів та з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Також до складу ВРП входить голова Верховного Суду.