Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр культури та інформаційної політики України

Ткаченко у передвиборчій програмі обіцяє скасувати механізм повторної сертифікації ліків

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою скасувати механізм повторної сертифікації ліків.
Виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=4700
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=4776
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5769

Результат

4 червня 2020 року Верховна Рада призначила Олександра Ткаченка міністром культури та інформаційної політики. Враховуючи те, що депутат за власним бажанням переходить на іншу посаду, статус обіцянки присвоюється по факту виконання чи не виконання ним програми під час депутатських повноважень.

У відповідь на запит аналітичного порталу "Слово і діло" від 09.06.2020 року політична партія "Слуга Народу" вказала ряд законодавчих ініціатив, що вже були ухвалені Верховною Радою, які стосуються скасування корупційних механізмів повторної сертифікації ліків.

17 березня 2020 року на позачерговому засіданні ВР ухвалила в цілому як Закон законопроект №2538 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я".

Законом впроваджуються дві спрощені процедури реєстрації ліків.

Крім того, запроваджується можливість закупівлі за кошти державного бюджету, або закупівлю за кошти місцевих бюджетів, безоплатної реалізації структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та застосування в Україні незареєстрованих лікарських засобів у виключних випадках та для виключного переліку категорій захворювань.

Олександр Ткаченко голосував "за" цей законопроект.

30 березня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект №3268 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)", який, серед іншого, передбачає можливість застосування для лікування особи, хворої на коронавірусну хворобу (COVID-19), підтверджену за результатами лабораторного тестування незареєстрованих лікарських засобів, що рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн - членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської народної республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні, а також зареєстрованих лікарських засобів за показаннями, незазначеними в інструкції для медичного застосування за умови наявності доведеної ефективності щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн - членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської народної республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні. Порядок призначення та застосування таких лікарських засобів у тижневий строк має встановити Міністерство охорони здоров'я України.

О. Ткаченко голосував "за" дану ініціативу.

2 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2429 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я". Документ передбачає:

– запровадження в українське законодавство "положення Болар";

– надання можливості безперешкодно ввозити в Україну вакцини, необхідні для проведення щеплень українському миротворчому контингенту;

– спрощення дозвільних процедури, необхідних для ввезення в Україну фармацевтичних субстанцій для власного виробництва психотропних лікарських засобів;

– усунення бар’єрів, що стримують розвиток вітчизняної системи служби крові.

О. Ткаченко "не голосував" за цю ініціативу. Обіцянка отримує статус "виконано".