Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни і українські компанії

19 вересня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що купувати або продавати землю зможуть тільки українські громадяни і українські компанії.
У процесі
Сказано 19 вересня 2019 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://tsn.ua/ukrayina/vidkrittya-rinku-zemli-v-ukrayini-zelenskiy-poobicyav-scho-zemelni-dilyanki-ne-prodavatimut-inozemcyam-1413591.html
  • https://www.president.gov.ua/news/poslannya-prezidenta-ukrayini-volodimira-zelenskogo-do-verho-64717
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-shodo-obigu-zemel-silskogospodarsko-60901
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/552-IX

Результат

31 березня 2020 року Рада ухвалила, а 28 квітня президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ. Набрання чинності відбудеться 01.07.2021.

Відповідно до змін, які оновлюють статтю 130 Земельного кодексу України: «Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення такого рішення на референдумі».

«Іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам заборонено набувати частки у статутному (складеному) капіталі, акції, паї, членство у юридичних особах (крім як у статутному (складеному) капіталі банків), які є власниками земель сільськогосподарського призначення. Цей абзац втрачає чинність за умови та з дня схвалення на референдумі рішення, визначеного абзацом восьмим цієї частини».