Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань правоохоронної діяльності

Дануца у передвиборчій програмі пообіцяв працювати над встановленням чесних тарифів в межах округу

25 червня 2019 року на сайті ЦВК була опублікована передвиборча програма Олександра Дануци з обіцянкою працювати над встановленням чесних тарифів в межах округу.
У процесі
Сказано 25 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=20832.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=11483
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=11486
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=11494

Результат

13 квітня 2021 року ВРУ не змогла ухвалити ряд постанов, які передбачаються зниження тарифів на електроенергію та послуги розподілу природного газу для населення:

1) Проект Постанови про вжиття невідкладних заходів спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт год (№4590). Народний депутат підтримав цей проект.

Метою прийняття зазначеного проекту є вжиття невідкладних заходів спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт год.

Проектом Постанови пропонується надати доручення Кабінету Міністрів України невідкладно внести зміни до Фіксованих цін на електричну енергію для побутових споживачів наведених у Додатку 3 до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483 в частині встановлення тарифу на електроенергію населенню (у тому числі яке проживає в житлових будинках, обладнаних кухонними електроплитами) (у тому числі в сільській місцевості) за обсяг, спожитий до 100 кВт∙год електроенергії на місяць (включно) в розмірі 0,90 грн. за 1 кВт год (з податком на додану вартість).

2) Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо скасування необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на 1 рік на підвищення тарифів на енергоносії (№4609). Народний депутат утримався від голосування за цей проект.

Метою проекту акта є звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на 1 рік на підвищення тарифів на енергоносії, а також опалення та гарячу воду.

Проектом Постанови пропонується надати доручення Кабінету Міністрів України невідкладно запровадити мораторій терміном на один рік на дію всіх постанов Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якими з 1 січня 2021 року було підвищено тарифи на газ та його доставку, електроенергію, опалення та гарячу воду, та не допускати протягом одного року прийняття таких рішень; розробити та внести на розгляд Верховній Раді України відповідні зміни до Державного бюджету на 2021 рік, якими передбачити виділення достатнього розміру коштів для покриття потреби у пільгах та субсидіях соціально незахищених верств населення; здійснити перевірку законності та обґрунтованості збільшення вартості енергоносіїв, прийнятих відповідно до актів Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

3) Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію та тарифів на послуги розподілу природного газу (№4587). Народний депутат утримався від голосування за цей проект.

Постанова передбачає звернення Верховної Ради України до Уряду України з метою скасування змін, запроваджених постановою Кабінету міністрів України від 28 грудня 2020 р. № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 р. № 483»., зокрема, відновлення пільгових тарифів на електропостачання для соціально вразливих верств населення, а також споживачів, яким право на пільговий тариф надано Законом. А крім того, проектом постанови рекомендується Кабміну України спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вчинити дії, спрямовані на зниження цін (тарифів) на послуги газопостачання побутовим споживачам шляхом запровадження державного регулювання оптово-відпускної ціни на газ, а також регулювання рівня рентабельності послуг суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з розподілу природного газу газорозподільною системою, з одночасним встановленням граничного (максимального) розміру ціни (тарифу) на послуги розподілу природного газу.

Рекомендувати Кабінету Міністрів України невідкладно, протягом трьох календарних днів з дня набрання чинності цією постановою, затвердити фіксовані ціни (тарифи) на електричну енергію для побутових споживачів, визначені у Додатку 3 до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483, а саме:

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для побутових споживачів в залежності від об’єму споживання, а саме для побутових споживачів, що споживають електричну енергію до 100 кВт·год на місяць, встановити пільгову ціну на електричну енергію в розмірі 90,0 копійок за 1 кВт·год .

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення.

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для будинків обладнаних опалювальними електроустановками та негазифікованих будинків (за обсяг спожитий до 3000 кВт/год по 0,90 грн за 1 кВт/год )

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу (0,90грн за 1 кВ/год);

- встановити пільгову фіксовану ціну (тариф) на електричну енергію для гуртожитків, які розраховуються за загальним розрахунковим засобом обліку (0,90грн за 1 кВт/год).