Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики

Нагаєвський у передвиборчій програмі пообіцяв впровадити невідворотність покарання для працівників прокуратури за перевищення службових повноважень

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою впровадити невідворотність покарання для працівників прокуратури за перевищення службових повноважень.
У процесі
Сказано 19 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html

Результат

У передвиборчій програмі партії «Слуга народу» містився пункт щодо запровадження нею невідворотність покарання для працівників поліції, прокуратури, СБУ за перевищення службових повноважень.

19 вересня 2019 року ВРУ ухвалила проект закону №1032 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури. Законопроектом передбачено: тимчасово, до 01 вересня 2021 року, зупиняються повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, і встановлюється, що Генеральний прокурор: визначає порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження; визначає порядок прийняття рішення кадровими комісіями за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав, передбачених Законом України «Про прокуратуру», про накладення на прокурора дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурор.

Таким чином, важливий орган, який мусить займатися питанням покарання працівників прокуратури за перевищення службових повноважень, поки не функціонує.

Сьогодні у ВРУ очікують на розгляд декілька законодавчих ініціатив, які спрямовані на удосконалення процедури покарання працівників прокуратури за перевищення службових повноважень. Зокрема, законопроект 3062 про внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" щодо підвищення ефективності діяльності органів прокуратури. Він передбачає: встановити як підставу для притягнення до дисциплінарної відповідальності невиконання та/або неналежне виконання рішення координаційної наради відповідальними особами. Вбачається необхідним також визначити вимоги до форми та змісту дисциплінарної скарги про вчинення прокурором дисциплінарного проступку, що оптимізує проведення дисциплінарних проваджень щодо прокурорів. Законопроект 5157 про внесення змін до розділу II "Прикінцеві і перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо окремих аспектів дії перехідних положень передбачає: відновити дію положень Закону України «Про прокуратуру» в частині формування складу відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження, та надати право Генеральному прокурору приймати рішення про скликання всеукраїнської конференції прокурорів, а у випадку її скликання надати Генеральному прокурору або його першому заступнику чи заступнику право відкриття всеукраїнської конференції прокурорів. Це дасть змогу скликати та провести всеукраїнську конференцію прокурорів, а також скликати з’їзд представників вищих юридичних навчальних закладів та наукових установ і призначити членів Ради прокурорів України, членів відповідного органу, що здійснює дисциплінарні провадження, затвердити відповідні положення.

Тому, обіцянка залишається в процесі виконання. «Слово і діло» продовжує слідкувати за статусом виконання обіцяного.