Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань транспорту та інфраструктури

Козак у передвиборчій програмі обіцяє створити можливість одноразової легалізації капіталів некримінального походження за пільговою ставкою

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою створити можливість одноразової легалізації капіталів некримінального походження за пільговою ставкою.
Виконано
Сказано 19 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=13362
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=13383

Результат

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народний депутат проголосував "за" обидва законодавчих рішення № 5153 та № 5156.

15 червня 2021 року ВРУ ухвалила проєкт закону №5153 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету, який запроваджує добровільне декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, якщо такі активи були одержані внаслідок доходів, що підлягали в момент їх нарахування оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування - це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначених цим підрозділом, та відображується ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Зокрема, збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування визначатиметься за такими ставками:

• 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні і прав грошової вимоги до резидентів України за визначених умов, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

• 9% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у фінансових установах за кордоном і прав грошової вимоги до нерезидентів України за визначених умов, а також інших активів (зокрема рухомого і нерухомого майна, майнових і корпоративних прав, фінансових інструментів), що знаходяться (зареєстровані) за кордоном.

Також цього ж дня було проголосовано проєкт закону № 5153 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Закон передбачає визначити підстави та порядок звільнення фізичної особи, яка подала одноразову (спеціальну) добровільну декларацію та виконала пов'язані з цим інші законодавчі вимоги, від адміністративної відповідальності за адміністративні правопорушення. Змінами до КПУ пропонується встановити, що добровільна декларація та сплата узгодженої суми збору є підставою для звільнення декларанта від кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Таким чином, ухвалення цих двох законів прямо впливає на реалізацію передвиборчої обіцянки "Слуги народу" щодо створення можливості одноразової легалізації капіталів некримінального походження за пільговою ставкою.