Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вакарчук у передвиборчій програмі пообіцяв створити чесний та прозорий земельний ринок

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати Святослав Вакарчук з обіцянкою створити чесний та прозорий земельний ринок.
Не виконано
Сказано 14 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=5095

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки депутат відмовився виконувати депутатські повноваження, пропускав засідання без поважних причин та склав мандат. Під час голосування за вирішальний законопроєкт у створенні ринку землі №2178-10 депутат був відсутній.

31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". У передвиборчій програмі партії "Голос" зазначено, що критеріям чесності та прозорості ринку землі відповідає:

1) те, що агрохолдинги не зможуть за копійки орендувати землю у її власників – селян;

2) якісне наповнення та роботу електронного земельного кадастру;

3) запровадження правил користування землею;

4) пільгові кредити для купівлі землі та розвитку бізнесу малим фермерам.

Аналіз відкритих джерел показує наступне:

1) Програма КМУ від 29 вересня 2019 року стверджує, що вартість оренди гектара землі зросте у два рази після введення ринку, а це дозволить селянам здавати її в оренду за вищою ціною.

2) Законопроектом №2178-10 передбачено функціонування програмного забезпечення Державного земельного кадастру, який забезпечує інформаційну взаємодію з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань з метою одержання необхідної інформації про загальну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності фізичної особи, а також юридичних осіб, учасником яких вона є.

3) 10 липня 2018 року прийнято законопроект №6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні", який, серед іншого, вирішує проблеми колективної власності на землю. Наприклад, визнається комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст землі колективної власності тих колективних сільськогосподарських підприємств, які були ліквідовані.

4) Державна підтримка АПК була передбачена на 2020 рік постановою КМУ за програмою 1201150 "Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників".

Депутат був відсутній без поважних причин під час голосування.