Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вакарчук у передвиборчій програмі пообіцяв забезпечити в Україні високотехнологічну економіку

14 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Голос", за списком якої йшов кандидат в народні депутати Святослав Вакарчук з обіцянкою, що Україна матиме високотехнологічну економіку.
Не виконано
Сказано 14 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=389.html

Результат

Впродовж 2021 року ВРУ хвалила два важливих закони, які спрямовані на створення в країні спеціального правового режиму для ІТ-індустрії - Дія City. Який, за версією Міністерства цифрової трансформації України, дозволить створити в Україні найпотужніший ІТ-Хаб в Центральній та Східній Європі. Українці та підприємці з усього світу матимуть можливість швидко реалізовувати бізнес-ідеї та ефективно їх впроваджувати.

Влітку Верховна Рада України схвалила базовий закон №1667-ІХ про Дія City. Він запроваджує інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність та нову гнучку форму співпраці з IT-фахівцями.

У грудні ухвалено податковий закон № 1946-ІХ. Податкова система Дія City — це низькі податкові ставки, можливість замінити податок на прибуток податком на виведений капітал і стимули для залучення інвестицій.

Депутати від фракції «Голос» підтримали податкові зміни (законопроєкт №5376 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні), однак не голосували за рамковий закон (законопроєкт №4303 про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні).

Концепція Дія.Сіті передбачає, що в рамках правового режиму Дія City не менше ніж на 25 років будуть створені сприятливі умови для: ведення технологічного та інноваційного бізнесу; залучення інвестицій; розвитку цифрової інфраструктури; залучення талановитих працівників з усього світу; стимулювання створення вітчизняних інноваційних продуктів (стартапів і продуктових компаній); формування в Україні економіки знань. Резидентами Дія Сіті зможуть бути юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, що відповідають критеріям, визначеним спеціальним законодавством про Дія Сіті, і включені до реєстру резидентів Дія Сіті.

Законопроєктом №5376 визначаються такі податки: податки на працю складатимуть: 5% ПДФО; ЄСВ 22 % від мінімальної заробітної плати; 1,5% військовий збір; 9% на «виведений капітал» або 18% на прибуток (об’єкт оподаткування обирається на розсуд компанії); 0% на дохід фізичної особи, отриманий як дивіденди, якщо вони не розподілялися 2 і більше роки. Для стимулювання ангельських інвестицій впроваджено податкову знижку (з податку на доходи фізичних осіб) на суму інвестицій в українські стартапи.

Ухвалення податкової частини Дія City – не останній крок у запуску спецрежиму. Законодавчу базу Дія City формують три закони, два з яких уже ухвалено. Третій – це законопроєкт щодо внесення змін до податково-процесуального кодексу. Наразі він на етапі розробки, зазначили у Мінцифрі. Також паралельно розробляється та ухвалюється підзаконна база.

Обіцянка залишається в процесі виконання. «Слово і діло» продовжує слідкувати за реалізацією обіцянки депутатами фракції «Голос». Після аналізу змін законодавства та ролі народних депутатів буде надано відповідний статус персональним зобов'язанням народного депутата.

Святослав Вакарчук склав добровільно повноваження народного депутата задовго до змін в законодавстві щодо стимулювання ІТ - галузі. Таким чином, він ніяк не долучався до якісних змін на рівні законодавтсва. Обіцянка отримує статус "не виконано".