Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вакарчук у передвиборчій програмі пообіцяв збільшити тривалість і кількість днів роботи Парламенту

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була зареєстрована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати Святослав Вакарчук з обіцянкою збільшити тривалість і кількість днів роботи Парламенту.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/storage/app/media/program/program.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66651
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=7526

Результат

У вересні 2019 року представники фракції «Голос» зареєструвала проєкт закону №2034 про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для якісного законотворчого процесу та професійного парламентаризму, яким передбачається: збільшення інтенсивності роботи ВРУ шляхом відведення 3 тижнів для пленарних засідань, збільшення кількості днів, відведених для пленарних засідань, та тривалості ранкового і вечірнього засідань, роботу парламенту протягом пленарного дня до повного вичерпання питань, включених до порядку денного «за замовчуванням. Однак, проєкт закону було знято з розгляду у вересні 2020 року.

Після того як законопроєкт було знято з розгляду депутати від фракції «Голос» не реєстрували нових аналогічних або схожих ініціатив.

15 вересня 2020 року ВРУ ухвалила проєкт закону № 3608 про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо графіку проведення пленарних засідань, яким встановлюється новий графік роботи Ради. Зокрема, законом внесено зміни до Регламенту, згідно з якими «у вівторок та четвер тижня, відведеного для пленарних засідань, якщо не прийнято (ad hoc) іншого рішення Верховної Ради, пленарне засідання триває з 10 до 15 години з перервою з 12 години до 12 години 30 хвилин. У середу та п'ятницю пленарне засідання триває з 10 до 14 години з перервою з 12 години до 12 години 30 хвилин. Друга половина середи відводиться для роботи народних депутатів у комітетах, тимчасових спеціальних комісіях та тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). Понеділок та друга половина п'ятниці відводяться для самостійної роботи народних депутатів, пов'язаної із здійсненням депутатських повноважень».

Таким чином, загалом ВРУ працює близько 16 годин у сесійний тиждень, не враховуючи роботи у комітетах.

Якщо порівняти з попереднім графіком то зрозуміло, що не збільшилася кількість годин роботи парламенту в сесійний тиждень. Зокрема, за Регламентом роботи ВРУ до змін Рада працювала в такому режимі: вівторок та четвер – з 10 години до 14.00 – ранкове пленарне засідання, з перервою на 30 хвилин та 16.00 – 18.00 – вечірнє пленарне засідання; середа та п’ятниця – з 10.00 до 14.00, з перервою на 30 хвилин. Що також становить близько 16 робочих годин.

Більшість представників від «Голосу» підтримали ухвалення закону. 17 народних депутатів проголосували за, 2 були відсутніми (Роман Костенко та Кіра Рудик).

Варто додати, що представники від «Голосу» не подавали альтернативних проєктів законів до законопроєкту №3608 та не подавали поправок до другого читання з метою збільшення кількості годин чи днів роботи ВРУ. А Ярослав Железняк та Роман Костенко були навіть серед авторів законопроєкту №3608.

Таким чином, депутатам від фракції «Голос» не вдалося реалізувати партійну передвиборчу обіцянку 2019 року. Окрім цього, відсутність нових ініціативи, підтримка законопроєкту №3608 свідчить про підтримку сьогоднішнього графіку роботи ВРУ.

Обіцянка отримує статус «не виконано»