Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Вакарчук у передвиборчій програмі пообіцяв розвивати мережу опорних шкіл

15 червня 2019 року на офіційному сайті політичної партії "Голос" була зареєстрована передвиборча програма партії, за списком якої йшов кандидат в народні депутати Святослав Вакарчук з обіцянкою розвивати мережу опорних шкіл з гарантованим підвезенням учнів шкільними автобусами.
Не виконано
Сказано 15 червня 2019 р.

Джерело

  • https://goloszmin.org/storage/app/media/program/program.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=2726

Результат

16 січня 2020 року ВРУ ухвалила законопроект №0901 про повну загальну середню освіту. Ініціатива передбачає покращення системи функціонування опорних шкіл. Наприклад, стаття 8 закону визначає: Територіальну доступність повної загальної середньої освіти забезпечують у межах повноважень органи державної влади та органи місцевого самоврядування шляхом: формування та утримання мережі закладів освіти, у тому числі опорних, їхніх структурних підрозділів (філій); функціонування міжшкільних ресурсних центрів; закріплення території обслуговування за комунальними закладами освіти (їхніми структурними підрозділами), що забезпечують здобуття початкової та/або базової середньої освіти;підвезення учнів та педагогічних працівників до закладу освіти і у зворотному напрямку.

Для належного та ефективного визначення і закріплення за закладом освіти території обслуговування місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування ведуть облік дітей дошкільного та шкільного віку, враховують спроможність кожного закладу освіти і демографічну ситуацію на відповідній території та у разі необхідності забезпечують створення додаткових класів. При цьому кількість класів початкової школи має забезпечувати здобуття початкової освіти всіма дітьми, які проживають на території обслуговування відповідного закладу освіти. Визначено питання наповнюваності класів - кількість учнів у з класі (наповнюваність класу) державного, комунального закладу освіти не може становити більше 24 учнів, які здобувають початкову освіту (абзац другий частини другої статті 12). До 1 вересня 2024 року наповнюваність у класі не може перевищувати 30 осіб (підпункт 11 пункту 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону) та ін.

Підвезення до закладу освіти (місця навчання, роботи) та у зворотному напрямку (до місця проживання) учнів і педагогічних працівників забезпечують органи місцевого самоврядування за рахунок місцевих бюджетів шкільними автобусами, у тому числі спеціально обладнаними для перевезення осіб з порушенням зору, слуху, опорно-рухового апарату та інших маломобільних груп населення.

Під час ухвалення закону депутатка від фракції "Голос" Інна Совсун заявила, що ініціатива не забезпечує розвиток середньої освіти. Зокрема, "Голос" наполягає, що зберігається тотальний контроль Міносвіти над тим, що відбувається в школах, замість децентралізації прийняття рішень в освіті; відсутня автономія вчителя і автономія школи у формуванні навчальних програм; в законі немає норм про підвищення заробітних плат для вчителів; в законі немає позицій про сертифікацію вчителів та про профільну старшу школу.

Незважаючи на те, що під час розробки закону були враховані низка поправок від депутатів фракції "Голос", фракція не підтримала ухвалення ініціативи. Зокрема, під час голосування депутати "утримались".

Враховуючи, що ухвалення цього закону прямо впливає на виконання передвиборчої обіцянки партії "Голос" - "розвивати мережу опорних шкіл з гарантованим підвезенням учнів шкільними автобусами" - обіцянка отримує статус "не виконано".

Статус обіцянки може бути змінено в разі ухвалення в парламенті інших ініціатив, які позитивно вплинуть на реалізацію обіцяного.