Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Рябошапка пообіцяв, що викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення

20 серпня 2019 року заступник Керівника Офісу Президента України Руслан Рябошапка пообіцяв, що викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення. «Викривачі, що повідомляють про масштабні корупційні схеми, які завдають державі значних збитків, будуть заохочені матеріальною винагородою. Крім того, держава гарантуватиме викривачам корупційних злочинів захист від переслідувань за розголошення інформації, відновлення порушених трудових та інших прав, конфіденційність повідомлень про корупцію, а також встановлення відповідальності у випадках переслідування викривачів», – заявив заступник керівника Офісу Президента.
Виконано
Сказано 20 серпня 2019 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/vikrivachi-mozhut-stati-vazhlivim-instrumentom-podolannya-ko-56877
  • http://www.golos.com.ua/article/324077
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66253
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2819585-zakon-pro-vikrivaciv-korupcii-opublikuvali.html

Результат

29 серпня 2019 року президент Зеленський вніс до Ради невідкладний законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». 17 жовтня Рада остаточно підтримала цю ініціативу, а 13 листопада закон підписав президент Зеленський.

Закон набуває чинності з 1 січня 2020 року та передбачає:

– право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину;

– розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду.

Також новий закон зберігає та розширює захист викривача корупції.

Враховуючи цю інформацію, обіцянці присвоєно статус «виконано».