Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"

Шипайло у передвиборчій програмі пообіцяв впровадити невідворотність покарання для працівників поліції за перевищення службових повноважень

19 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма політичної партії "Слуга народу ", за списком якої йшов кандидат в народні депутати з обіцянкою впровадити невідворотність покарання для працівників поліції за перевищення службових повноважень.
У процесі
Сказано 19 червня 2019 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp502pt001f01=919pf7171=403.html

Результат

У передвиборчій програмі партії «Слуга народу» містився пункт щодо запровадження нею невідворотність покарання для працівників поліції, прокуратури, СБУ за перевищення службових повноважень.

Однак, «Слово і діло» звертає увагу, що відповідна опція міститься в уже діючих законодавчих актах. Наприклад, в ЗУ «Про Національну поліцію» стаття 19 передбачає: «1.У разі вчинення протиправних діянь поліцейські несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову, матеріальну та дисциплінарну відповідальність відповідно до закону. 2. Підстави та порядок притягнення поліцейських до дисциплінарної відповідальності, а також застосування до поліцейських заохочень визначаються Дисциплінарним статутом Національної поліції України, що затверджується законом. 3. Держава відповідно до закону відшкодовує шкоду, завдану фізичній або юридичній особі рішеннями, дією чи бездіяльністю органу або підрозділу поліції, поліцейським під час здійснення ними своїх повноважень». Щодо цієї статті у ВРУ IX скликання було коригування в частині відповідальності. Зокрема, відповідно до законопроекту №1225 про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб, який ВРУ ухвалила 3 жовтня 2019 року, була запроваджена матеріальна відповідальність. Що не стосується положення обіцянки - забезпечити невідворотність покарання.

Окрім цього, за час роботи ВРУ IX скликання не було внесено зміни в ЗУ «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України» в частині забезпечення невідворотності покарання.

Обіцянка залишається в процесі виконання. «Слово і діло» продовжує слідкуванням за рівнем виконання обіцяного.