Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв, що після обрання нової Ради будуть прийняті рішення щодо «уникнення монополії телеканалів Медведчука» в інформаційній сфері

10 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що після обрання нової Ради будуть прийняті рішення щодо «уникнення монополії телеканалів Медведчука» в інформаційній сфері. «Моя позиція з вами повністю співпадає. Під час війни будь-які люди, у яких не проукраїнське бачення, не можуть монополізувати українські канали. Ми повинні з вами розбиратися, але як демократична країна, на законодавчому рівні. Буде Верховна Рада – ми розберемось. Жодних інформаційних монополій у нас не буде», – заявив Зеленський (відео). Мова йшла про «телеканали Медведчука» (!).
Виконано
Сказано 10 липня 2019 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-monopolizaciya-televizijnogo-prostoru-lyudmi-z-pro-56317
  • https://www.youtube.com/watch?v=7YZd3mksVgs
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/64368.html
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/10/02/kolonka/aleksandr-radchuk/polityka/zmi-period-deoliharxizacziyi-yaki-zminy-ochikuyut-media
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90228.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/65800.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2589-VIII#Text
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2551641-vr-uhvalila-sankcii-proti-112-ukraina-ta-newsone.html

Результат

Нагадаємо, що Рада схвалила (!) пропозиції застосування санкцій щодо телеканалів «112 Україна» та «NewsONE» ще восени 2018 року (2589-VIII). У наступному 2019 році українці обрали нового президента та новий склад Ради.

2 лютого 2021 року президент Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Документом, серед всього іншого, передбачено припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування для низки телеканалів – «каналів Медведчука». Строк застосування – 5 років.

23 вересня 2021 року Рада ухвалила, а 5 листопада президент Зеленський підписав Закон України «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (1780-IX). Закон набув чинності. Закон запрацює через пів року після підписання та опублікування і діятиме 10 років.

Закон встановлює правові рамки позбавлення можливості великого бізнесу впливу на політику, медіа, економіку. Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками. Зокрема, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації (!); є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище; підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів.

Відповідно до роз'яснень міністра юстиції Малюськи від 8 листопада, протягом наступних 180 днів олігархи мають зробити вибір: «Або отримати офіційний статус олігарха та потрапити під обмеження, встановлені новим законом, або ж позбутися ознак, які визначають їх як олігархів. Наприклад, перестати впливати на політику, позбутися монопольного становища або продати медіа покупцеві з бездоганною діловою репутацією», – пояснив міністр.

До речі, в цей же день стало відомо, що через закон про олігархів Порошенко продав корпоративні права на телеканали «Прямий» і «5 канал» новому медіа-холдингу «Вільні медіа», який створили медійники цих каналів.

Враховуючи те, що після обрання нової Ради: рішення щодо «уникнення монополії телеканалів Медведчука» було ухвалено на рівні РНБО; було ухвалено і закон для деолігархізації, завдяки якому олігархи будуть позбавлятися можливості впливу на медіа та політику. Обіцянці присвоєно статус «виконано».

Редакція аналітичного порталу продовжує слідкувати за обіцянкою від жовтня 2019 року – тоді президент пообіцяв провести деолігархізацію ЗМІ (https://www.slovoidilo.ua/promise/65800.html). Саме в цій публікації редакцією і буде оцінено успішність запровадженого механізму деолігархізації, в контексті ЗМІ (!).