Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Барна запевнив, що БПП підтримає законопроект про мову, якщо він буде об'єднаний з законопроектом Лесюка

28 лютого 2019 року народний депутат України Олег Барна запевнив, що депутати від БПП підтримають законопроект "Про мову" в редакції Миколи Княжицького, за умови, що він буде об'єднаний з законопроектом, який був підготовлений народним депутатом від БПП Ярославом Лесюком. Однак, жодна із пропозицій БПП до законопроекту не увійшла.
Виконано
Сказано 28 лютого 2019 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/Oleg.Barna.Official/posts/1216064435218272
  • https://youtu.be/fwAY71xqe9Y?t=35
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=23388
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61994
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=18605&SKL=9
  • 1
  • 2

Результат

12 березня 2019 року Олег Барна наголошує, що поки не були враховані зазначені ним правки в Закон про мову. Це стосується захисту наукових робіт, де депутат підкреслює на закріпленні домінантної ролі під час захисту українській мові і, за бажанням вибору іншої іноземної.

"Але другий аспект, що на приклад, я ніяк не можу змиритися з тим, що в чинній редакції цього законопроекту вказано, є що захист наукових робіт повинні здійснювати української мовою, або іноземною.

В нашій редакції чітко було вказано "захист наукових робіт повинен здійснюватися українською мовою і за бажанням (підкреслює нардеп), і за бажанням захисника, і будь-якою іншою іноземною мовою". Відео (03: 51 - 04:17).

У законопроекті, який підписаний Президентом 15 травня 2019 року про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д), серед ініціаторів не значиться Ярослав Лесюк. Депутат Лесюк лише подавав 128 правок до законопроекту, з яких було ухвалено лише 24 та редакційно враховано 15.

Враховуючи вищезазначене та умови нардепа Олега Барни проголосувати за законопроект про мову лише за умови об'єднання вищезазначеного із законопроектом Лесюка обіцянка отримує статус «виконано». Тому, що були редакційно врахована частина правок Ярослава Лесюка щодо захисту наукових робіт українською мовою, і за бажанням захисника, і будь-якою іншою іноземною мовою.

Це значиться в статті 22. "Державна мова у сфері науки" в кінцевій редакції закону, підписаним президентом України Петром Порошенко № 5670-д.

"Публічний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії, доктора мистецтва, публічний захист наукових досягнень у вигляді дисертації або опублікованої монографії, або за сукупністю статей для присудження ступеня доктора наук здійснюється державною мовою або, за бажанням здобувача, англійською мовою".