Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Петренко обіцяє завершити реформування реєстраційної служби протягом двох років

6 лютого 2015 року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що реформа реєстраційної служби, зокрема у сфері надання публічних послуг, займе близько двох років.
Виконано
Сказано 6 лютого 2015 р.

Джерело

  • https://www.rbc.ua/rus/news/minyust-planiruet-zavershit-reformirovanie-gis-i-grs-v-techenie-06022015142900
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%BF
  • http://www.ukrjurist.com/?article/1474
  • лист міністерства
  • Лист Міністерства юстиції від квітня 2017 року

Результат

1 січня 2016 року набули чинності зміни до закону щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав. Відповідно до змін, нотаріуси наділяються повноваженнями державних реєстраторів.

У лютому 2018 року заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова повідомила, що з моменту ліквідації державної служби у міністерстві юстиції триває постійна робота над вдосконаленням роботи державної реєстрації. Створено робочу групу щодо аналізу типових помилок реєстраторів-нотаріусів та розроблено методичні рекомендації щодо їхнього уникнення.

21 лютого 2018 року у відповідь на наш запит у прес-службі Міністерства юстиції повідомили, що у рамках реформування державної реєстрації, всі реєстраційні функції віддані на місця, з’явилося три суб’єкти реєстраційних дій: нотаріуси, комунальні підприємства і реєстратори, які є співробітниками райдержадміністрацій, сільських, селищних рад. У прес-службі також повідомили, що Мін’юст буде продовжувати вдосконалювати систему автоматичного обміну інформацією між реєстром майнових прав та іншими державними реєстрами та надалі планує збільшувати кількість онлайн-послуг.

ВИСНОВОК: протягом двох років відбулась реформа державно реєстрації, у рамках якої завершено процес передачі реєстраційних функцій на місця. Наразі триває процес удосконалення державної реєстрації.