Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Іонова пообіцяла добитися скорочення кількості податків та зменшити їхні ставки

24 вересня 2014 року кандидат в народні депутати України Марія Іонова в передвиборній програмі партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» пообіцяла добитися скорочення кількості податків та зменшити їхні ставки.
Не виконано
Сказано 24 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pf7171=202&PT001F01=910
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pf7171=202&PT001F01=910
  • https://index.minfin.com.ua/ua/labour/incometax/

Результат

28 грудня 2014 року Верховна Рада прийняла проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» №1578. Відповідно до пояснювальної записки, проект закону передбачає скорочення кількості податків та зборів з 22 до 9.

24 грудня 2015 року парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Ухвалена податкова реформа передбачає збільшення кількості податків, хоча і передбачає скорочення ЄСВ з 34,7% до 22,0%. Ставка податку на прибуток залишився без змін та становить 18%. Якщо у 2015 році застосовувалась прогресивна ставка ПДФО (15% та 20%), то у 2016 році доходи фізичних осіб оподатковуватимуться за єдиною ставкою 18%+ 1,5% військового збору. Варто додати що у 2015 році крім 15% ПДФО, утримувалося також за рахунок платника податку 3,6% єдиного соціального внеску від отриманого доходу. 20% податку на додану вартість з кожного купленого товару чи послуги.

22 листопада, Верховна Рада у другому читанні прийняла зміни до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів. зміни до Податкового кодексу передбачають підвищення з 1 липня 2019 року ставки акцизного податку на тютюнові вироби на 9%, або відповідно до прогнозного показника інфляції. Також передбачено підвищення з 1 січня 2019 року ставки екологічного податку за викиди вуглекислого газу стаціонарними джерелами з 0,41 гривні до 10 гривень за тонну та поетапне підвищення цієї ставки до 30 гривень за тонну до 2023 року. Крім того, парламент пропонує збільшити ставку рентної плати за користування надрами для видобуток нафти та конденсату на 2% та для залізної руди – на 0,8%, а також збільшити ставку рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів на 50%. Водночас документом запроваджується ввезення на митну територію України товарів, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент у 100 євро.

Станом на кінець травня 2019-го ВРУ не ухвалила інших ініціатив щодо істотного скорочення кількості податків та зменшення їхніх ставок. Не дивлячись на те, що коаліція відігравала ключову роль в Парламенті, Україна залишається країною з великою кількістю податків та високими ставками, які заважають розвитку бізнесу. Обіцянка отримує статус «не виконано».

У рейтингу Світового банку Doing Business не відбулося покращення позицій України за критеріями «оподаткування» мінус 11. Заходи щодо підвищення позицій України у рейтингу Doing Business здійснюються в рамках виконання плану дій щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу «Ведення бізнесу» затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів.

Податки становлять 34% ВВП. В середньому українець віддає на потреби держави кожну третю гривню. У 2000 році податки становили 25% ВВП. Протягом 17 років ця цифра змінювалася, але простежується загальний тренд на збільшення частки податків у ВВП. При купівлі будь-якого товару сплачується ПДВ. При оплаті за деякі товари (бензин, сигарети, алкоголь тощо) сплачується також акцизний збір. При винайманні житла в готелі утримуються ПДВ і туристичний збір, а при купівлі товарів з-за кордону — мито.