Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Черкас

Бондаренко пообіцяв узгоджувати з громадою кожну новобудову в місті

24 листопада 2015 року міський голова Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що кожну новобудову в місті буде погоджено з громадою та архітектором.
Архів
Сказано 24 листопада 2015 р.

Джерело

  • http://www.rada.cherkasy.ua/ua/newsread.php?&s=1&s1=17&s2=0&view=10336&p=1
  • http://provce.ck.ua/velyka-investytsiya-chy-hrandiozna-pryvatyzatsiya-kudy-misto-viddast-8-ha-pryberezhnoji-smuhy/
  • Лист заступника міського голови С.В. Гури
  • https://www.youtube.com/watch?v=EHFULudP2Ps
  • Лист Черкаської МР від 4 червня 2019 року
  • Лист Черкаської міської ради від 31 березня 2020 року

Результат

31 березня 2020 року Черкаська міська рада повідомила, що Закон не вимагає проведення громадських обговорень чи громадських погоджень на окремі об'єкти. У Черкаській міській раді діє архітектурно-містобудівна рада. На її засідання проводяться обговорення щодо об'єктів, які будуються в місті. Надані містобудівні умови та обмеження опубліковано на офіційному сайті Черкаської міської ради.

Оскільки відсутня нормативна фіксація факту узгодження громадою кожного об'єкту забудови, то є неможливим підтвердити або спростувати факт погодження громадськістю нових забудов у місті, тому обіцянку перенесено до архіву.

Нагадаємо про попередній перебіг подій:

19 квітня 2016 року депутат від Партії Вільних демократів Тарас Коломієць поставив під сумнів прозорість процесу будівництва в місті. За його словами проекти повністю не пройшли обговорення у депутатських комісіях. Також масштабні будівництва не обговорювала громадськість.

Відповідно до листа Черкаської міської ради від 31 жовтня 2016 року та Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» проектна документація на будівництво об'єктів не потребує погодження державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними особами, утвореними такими органами. Погоджувати проектну документацію на новобудови з громадою законодавство також не вимагає. Відповідно до ст. 34 ЗУ дозвіл на початок будівництва об'єкта надає управління архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області. Інших дозвільних документів для початку будівництва закон не передбачає. Інформація щодо реєстрації декларацій про початок будівельних робіт у відповідному розділі на сайті архітектурно-будівельної інспекції України (https://e-dabi.gov.ua/).

2 березня 2017 року на сесії Черкаської міської ради депутати скасували рішення щодо забудови Соснівки. Анатолій Бондаренко повідомив, що відповідно до його обіцянки, жодних забудов без рішення громади не буде (відео 00:25-00:52).

За інформацією Черкаської міськради від 4 червня 2019 року, в період з жовтня 2016 року по червень 2019 року неодноразово було проведено громадські слухання та обговорення стосовно внесення змін до генплану міста та детальних планів території. Забудова історичної та центральної частини міста додатково розглядає архітектурно-містобудівної ради, засідання якої є відкритими для громадськості. Для всебічного вивчення думки громади питання, що стосуються благоустрою та забудови в місті - виносяться на громадський розгляд шляхом опублікування їх в Інтернет-виданнях. За вказаний період уповноваженим органом містобудування та архітектури було видано 188 містобудівних умов і обмежень на забудову земельних ділянок, 18 з яких розглядались на архітектурно-містобудівній раді.