Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Бабак заявила, що добиватиметься отримання права постачальниками на доступ до газу як державного, так і приватного видобутку

18 вересня 2015 року народний депутат України Альона Бабак заявила, що добиватиметься отримання права постачальниками на доступ до газу як державного, так і приватного видобутку (відео:4:25:08). Додамо, депутат наполягає на отриманні спеціальних зобов'язань щодо постачання газу населенню не лише для НАК "Нафтогаз України". 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла "Проект Закону про ринок природного газу" №2250. Відповідно до пояснювальної записки вказаним законопроектом передбачається створення ефективного конкурентного середовища на ринку природного газу з урахуванням основних вимог законодавства Європейського Союзу.
Виконано
Сказано 18 вересня 2015 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=fAsKcWgKbEw
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54205
  • Пояснювальна записка до законопроекту № 2250 від 26 лютого 2015 року
  • https://www.youtube.com/watch?v=w-KbeixAeLs
  • Лист народного депутата Альони Бабак № 135-12/11-2 від 12 листопада 2015 року
  • Лист народного депутата Альони Бабак № 135-12/11-2 від 12 листопада 2015 року
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56681

Результат

23 вересня 2015 року Альона Бабак повідомила, що відповідно до прийнятого Верховною Радою закону "Про ринок природного газу" споживачі отримали право самостійно обирати постачальників. На сьогоднішній день доступ до газу має лише НАК "Нафтогаз України". Крім того, Кабінет міністрів України планує підготувати проект постанови, згідно з якою тимчасово, строком на 2 роки надати право вказаній компанії бути оптовим постачальником газу на території України. Депутат зазначила, що для уникнення ринкової монополії необхідно не допустити прийняття зазначеної постанови (відео:02:38).

Народний депутат України Альона Бабак в своєму листі № 135-12/11-2 від 12 листопада 2015 року повідомила, що на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, що відбулось 11 листопада, був розглянутий проект закону України "Про ринок природного газу" (щодо спрямування населенню природного газу вітчизняного видобутку у повному обсязі" № 3216. Депутат запропонувала Комітету підтримати його із врахуванням окремих поправок, а саме: встановити, що продаж видобутого природного газу суб'єктами, визначеними в пункті першому розділу першого законопроекту здійснюється не одному "суб'єкту, уповноваженому Кабінетом міністрів України на формування такого ресурсу", а постачальникам природного газу, на яких Кабміном покладені спеціальні обов'язки відповідно до статті 11 закону України "Про ринок природного газу"; визначити, що для задоволення потреб побутових споживачів (населення) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановлюються не "роздрібні ціни", а "граничні роздрібні ціни" на природний газ. Це дасть можливість постачальникам пропонувати ціну нижчу від граничної за наявності конкуренції на ринку постачальників. Комітетом було прийнято рішення направити вказаний законопроект на доопрацювання. Окрім цього, Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства направив звернення Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку про отримання права постачальниками на доступ до газу як державного, так і приватного видобутку. У вересні Альона Бабак направила ряд звернень до НКРЕКП із пропозиціями до проектів постанов, що стосуються розподілу, постачання природного газу побутовими споживачами та постачальником "останньої надії".