Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Азаров посприяє відновленню Нової (Великої) вежі Кам’янець-Подільської фортеці

Прем’єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв забезпечити відновлення Нової (Великої) вежі Кам’янець-Подільської фортеці, яка зруйнувалась на початку серпня 2011 року. З огляду на величезну історичну і архітектурну цінність цієї визначної пам’ятки, Микола Азаров доручив готувати рішення про виділення для реставраційних робіт коштів з Резервного фонду державного бюджету. «За будь-яку ціну ми не дозволимо, щоб в Україні руйнувалися пам’ятки, без перебільшення, світового значення», - підкреслив Микола Азаров.
Архів
Сказано 9 серпня 2011 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244442020&cat_id=244276429
  • http://1tv.com.ua/ru/news/2011/10/04/9011
  • http://www.hroniker.net/publ/na_palitri/nova_zakhidna_bashta_vzhe_ne_zamerzne/7-1-0-323
  • http://www.fortecia.com/news/581-zaxdnu-bashtu-vdremontuyut-cogo-roku.html
  • http://www.fortecia.com/news/811-zaxdna-bashta-zalishilasya-bez-mljonv.html
  • http://ngp-ua.info/2013/03/4056

Результат

Станом на жовтень 2013 року реставрація Нової (Західної) вежі Кам’янець-Подільської фортеці не проводилась, як стверджує міська влада, через затримку фінансування з державного бюджету. Однак, за інформацією Василя Фенцура (директора Національного історико-культурного заповідника "Кам’янець"), необхідні кошти (понад 3 млн грн) були виділені в кінці 2012 року і наразі знаходяться на рахунку ДП "Хмельницька обласна служба єдиного замовника", яке затягує виконання робіт.

Нагадаємо, що в вересні 2012 року заступник Кам'янець-Подільського міського голови Василь Сукач повідомив, що проектно-кошторисна документація з реставрації Нової (Західної) вежі вже підготовлена і що роботи почнуться після проведення тендеру, який відбувся в листопаді того ж року.

Як повідомлялось раніше, в 2011 році "Укрзахід-проектреставрація" підготував проект відновлення вежі впродовж 3 - 4 років вартістю понад 5 млн грн, а на початку 2012 року для збереження споруди від подальших руйнувань її дах був перекритий за рахунок коштів Департаменту гуманітарної політики Кам'янець-Подільської міськради.

Слід зауважити, що в жовтні 2011 року фахівцями було встановлено, що причиною обвалу Нової вежі була невдало проведена реставрація, до розгляду справи були залучені правоохоронні органи.