Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Петренко планує запровадити електронну заявку та електронну реєстрацію права на нерухоме майно

Павло Петренко, міністр юстиції, 28 квітня 2014 року повідомив, що відомство планує запровадити електронну заявку та електронну реєстрацію права на нерухоме майно. «Що стосується боротьби з корупцією в Державній реєстраційній службі, то ми плануємо ввести електронну заявку і електронну реєстрацію права на нерухоме майно без контакту з держреєстратором», - наголосив міністр.
Виконано
Сказано 28 квітня 2014 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247254129&cat_id=244276512
  • http://zhzh.info/news/2015-01-01-22106
  • http://kap.minjust.gov.ua/
  • http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%BF/page

Результат

У січні 2015 року Державна реєстраційна служба України відкрила доступ до реєстру прав на нерухоме майно в режимі онлайн. Таким чином, кожен громадянин має право отримати інформацію з реєстру в електронній формі про будь-який об’єкт нерухомості і його власника.

1 січня 2016 року набули чинності нові законодавчі положення щодо реєстрації прав на нерухомість. Серед найважливіших змін - розширення повноважень нотаріуса, електронна реєстрація та електронне підтвердження факту володіння замість підписів, печаток і штампів. Органи Департаменту державної реєстрації, які досі проводили реєстраційні дії, припинили свою діяльність. Відтепер реєстрація прав на нерухомість передається до органів влади на місцях та нотаріусів. Державна реєстрація буде формуватись за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав в електронній формі з накладенням цифрового підпису. Заявку на реєстрацію також подає державний реєстратор (нотаріус) в електронному форматі.

Передбачається, що нововведення дозволять спростити процедуру реєстрації, уникнути черг в органах реєстрації та подолати корупцію.