Увольте, сударь: хто кого обіцяв звільнити чи відправити у відставку

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовано 45 обіцянок щодо намірів звільнити того чи іншого представника влади або відправити у відставку цілий Кабмін, а також обіцянок протилежного характеру - про те, що ті чи інші чиновники не будуть звільнені або відправлені у відставку.

З найбільш актуальних і поки безуспішних обіцянок на цю тему окремо стоять численні заяви низки опозиційних політиків щодо того, що вони доб'ються відставки Кабінету Міністрів і окремих його членів, зокрема - міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Такі обіцянки озвучуються ще з початку протестів, які тривають в Україні вже протягом двох місяців. Крім членів Кабміну обіцянки про відставку з боку опозиції стосувалися Президента Віктора Януковича, Генпрокурора Віктора Пшонки та інших.

Протести в Україні дали підставу для обіцянок не лише опозиції, а й владі - наприклад, прем'єр-міністр Микола Азаров 2 грудня 2013 року заявив про звільнення начальника столичної міліції Валерія Коряка мало не як про факт, але через кілька днів виявилося, що він не був звільнений. Окремі депутати від влади пообіцяли також проголосувати за відставку уряду, але пізніше виявилося, що з такими обіцянками вони поспішили.

Варто зазначити, що відставка уряду фігурувала в обіцянках багатьох опозиційних політиків ще задовго до початку протестів - зокрема, представники «Свободи» йшли з такою обіцянкою на вибори до Верховної Ради, внісши її у свої передвиборчі програми.

Найбільш популістськими обіцянками на цей рахунок традиційно відзначилися комуністи - зокрема, лідер КПУ Петро Симоненко більше двох років тому заявив, що його політсила буде вимагати відставки всіх представників влади, які не виконають своїх передвиборних обіцянок. Вже минулого року колега Симоненка по фракції КПУ Сергій Баландін запевнив, що Компартія ініціюватиме відставку КМУ у разі, якщо до літа 2013 року уряд не виконає своїх обіцянок щодо поліпшення стану економіки країни. Але пізніше, як відомо, комуністи взагалі відмовилися від голосування за відставку уряду.

Додамо, що в системі «Слово і діло» зафіксовані також обіцянки окремих чиновників звільнитися з тієї чи іншої посади самим: наприклад, екс-глава СБУ Валерій Хорошковський ще в 2010 -му році заявив, що залишить посаду члена Вищої ради юстиції, яку він займав за сумісництвом, і цю обіцянку він виконав. Водночас, голова Держслужби з лікарських засобів Олексій Соловйов у лютому 2013 року пообіцяв звільнитися в разі істотного подорожчання ліків.

У свою чергу деякі політики підходили до обіцянок щодо звільнення чиновників більш глобально, наприклад, у своїй передвиборчій програмі народний депутат Олег Ляшко обіцяв звільнити з державної служби всіх пенсіонерів.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: