Гумконвої й демілітаризація Широкиного. Про що вчора говорили з бойовиками

Читать на русском

Під час учорашніх переговорів Тристоронньої контактної групи українська сторона запропонувала бойовиками одночасно відвести збройні підрозділи з Широкиного.

Також переговорники висунули пропозицію щодо облаштування 10 контрольних пунктів для моніторингу режиму припинення вогню в районі населеного пункту, пише «Слово і Діло» з посиланням на Facebook прес-секретаря Леоніда Кучми Дарки Оліфер.

«Українська сторона не може констатувати деескалації ситуації на Донбасі. За минулу добу загинули 6 українських військових, 12 військовослужбовців поранені; зафіксовано більше 100 обстрілів», – зазначила Оліфер. Виходячи з необхідності реалізації режиму припинення вогню, представники України сформували ряд пропозицій.

Перша – розмістити 10 постійно діючих пунктів для спостереження за припиненням вогню. Передбачається, що там працюватимуть українські та російські офіцери зі Спільного Центру з контролю і розмежування, а також представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Перші такі пункти мають запрацювати поблизу Широкиного та Донецького аеропорту.

Друга – демілітаризувати Широкине, одночасно вивівши з нього збройні підрозділи як АТО, так і бойовиків.

Третя – організувати доставку української гуманітарної допомоги в Донецьк і Луганськ. «У першу чергу гуманітарна допомога буде доставлена в дитячі будинки, інтернати, лікарні, будинки для людей похилого віку», – підкреслила Оліфер.

Останній, четвертий пункт, запропонований переговорниками від України – підписання угоди щодо відведення танків та гармат калібром до 100 мм. Зазначається, що даний пункт є продовженням ініціативи міністрів закордонних справ «нормандської четвірки».

«На жаль, представники т. зв. «ДНР» та «ЛНР» показують себе як неконструктивні переговорники. Мова йде про їхнє своєрідне розуміння деяких пунктів Мінської угоди – зокрема, про спроби прив'язати доставку гуманітарної допомоги мирним жителям і обмін заручниками та незаконно утримуваними особами до якихось неіснуючих домовленостей», – зазначила Оліфер, підводячи підсумки перемовин.

Нагадаємо, в неділю під час зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» сторони дійшли згоди щодо початку другого етапу відведення зброї на Донбасі. Разом з тим, як зазаначив Павло Клімкін, одне з основних питань, на якому наполягала Україна – введення миротворчої місії в зону конфлікту – так і залишилось непогодженим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: