Переговори в Берліні: глави МЗС домовились про другий етап відведення зброї

Читать на русском

Головним підсумком учорашньої зустрічі міністрів зовнішніх справ «нормандської четвірки», що відбулася вчора в Берліні, став графік наступного етапу відведення зброї від лінії розмежування – цього разу йдеться про зброю калібром менше 100 мм і танки.

Разом з тим, главам МЗС України, Росії, Німеччини і Франції так і не вдалося дійти згоди щодо введення міжнародної миротворчої місії на Донбас, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Ми закликаємо до відведення мінометів і важких озброєнь калібром менше 100 мм, а також усіх типів танків. Ми закликаємо тристоронню контактну групу в координації зі спеціальною моніторинговою місією (СММ) ОБСЄ узгодити відповідний графік», – ідеться у спільній заяві дипломатів. Керівники МЗС визнали, що загалом режим припинення вогню не дотримується.

Український міністр закордонних справ Павло Клімкін за підсумком зустрічі заявив, що розцінює її як «традиційно важку». «Нам вдалося домовитися з низки питань, а з інших питань ми будемо продовжувати дискусію», – додав Клімкін, маючи на увазі передусім питання введення миротворчої місії.

«Я підняв цю тему. В принципі, наші партнери готові говорити про різні опції. Я чітко окреслив логіку такої місії. Це повинна бути місія підтримки Мінських домовленостей. Я чітко окреслив ті сфери, де місія могла б і повинна бути корисна. І ми продовжимо дискусію», – пообіцяв український дипломат.

Нагадаємо також, що сьогодні має відбутися відеоконференція тристоронньої контактної групи, на якій також буде обговорене питання відведення зброї та звільнення заручників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: