Сакварелідзе: для реформування прокуратури потрібен рік перехідного періоду

Читать на русском

Заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе заявив, що для проведення люстрації та реформування прокуратури знадобиться декілька років.

Про це він заявив в ході прямої телефонної лінії, передає «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

«Ми хотіли б отримати перехідний етап, щоб був час адекватно, нормально і прозоро провести весь процес оптимізації структури прокуратури. Для цього – не будемо себе обманювати – потрібен мінімум рік. У нас сьогодні 18,5 тис. працівників, і неможливо з 25 квітня взяти і все змінити, оскільки виникне маса процесуальних проблем: на папері будуть створені місцеві прокуратури, а фактично їх не буде. Тому ми обговорюємо це питання з Верховною Радою і сподіваємося на перехідний етап», – сказав Сакварелідзе.

Крім того, він зазначив, що процес люстрації може розтягнутися на декілька років.

«Це процес на декілька років, але якщо вдасться хоча б 40% очистити і поставити на ноги нову систему, це буде серйозний крок вперед», – підкреслив заступник генерального прокурора.

Зазначимо, реформувати українську прокуратуру допоможуть Сполучені штати. Так, посол США Джеффрі Пайєтт, підписуючи угоду про співпрацю у сфері безпеки з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, заявив, що американське Міністерство юстиції допоможе реформувати Генеральну прокуратуру.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради підтримали закон про прокуратуру. Цей закон визначає правові засади організації і діяльності прокуратури України, прокурорського самоврядування, статус прокурорів, систему прокуратури.

Так, 25 квітня нове законодавство щодо прокуратури вступає в силу. За словами Сакварелідзе, законом визначено новий порядок формування місцевих прокуратур: «тобто районні прокуратури зливаються, створюються місцеві прокуратури»,  сказав він 27 березня в ефірі «Шустер Live».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: